Τα φθηνότερα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο «καίνε» 6,5 ευρώ/100 χλμ.

Τα φθηνότερα CNG αυτοκίνητα στην Ελλάδα 2022

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να προσφέρει πολύ χαμηλό κόστος κίνησης με δυνατούς «εκπρόσωπους» τα δύο φθηνότερα CNG αυτοκίνητα που μπορεί να αποκτήσει κανείς στην Ελλάδα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, οι οποίες ευτυχώς έχουν αρχίσει να πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες προσφέροντας μια μικρή «ανάσα» στο πορτοφόλι του οδηγού. Από την άλλη η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους δώδεκα περίπου μήνες. Ωστόσο το CNG παραμένει το πιο οικονομικό καύσιμο κίνησης και να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Το φυσικό αέριο μπορεί και προσφέρει κόστος κίνησης χαμηλότερο περίπου κατά 45% σε σχέση με αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με βενζίνη και κατά 25% έναντι των μοντέλων με diesel κινητήρες. Όσον αφορά το κόστος του συγκεκριμένου καυσίμου, το κόστος του CNG διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,75 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά να βρίσκεται στα 2,043 ευρώ ανά λίτρο, ενώ αντίστοιχα για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή φτάνει στο 1,815 ευρώ το λίτρο- τιμές 18ης Αυγούστου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα η λύση που προσφέρουν τα μοντέλα που κινούνται με φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι δελεαστική, ειδικά για τους οδηγούς κινούνται καθημερινά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και ψάχνουν και ένα ανάλογα μικρό σε διαστάσεις και προσιτό αυτοκίνητο που θα τους εξυπηρετήσει στις ανάγκες τους. Καθημερινοί πρωταγωνιστές της πόλης, οι οποίοι «φροντίζουν» και τα οικονομικά του οδηγού είναι τα Fiat Panda CNG και Volkwagen eco up!

Fiat Panda 0,9 TwinAir CNG

Τα φθηνότερα CNG αυτοκίνητα στην Ελλάδα 2022 - Fiat Panda

Το Panda CNG δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς αποτελεί εδώ και χρόνια που μπορεί να μειώσει σημαντικά το καθημερινό κόστος κίνησης. Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας του Panda φέρει υπερσυμπιεστή εξάτμισης και από 875 κ.εκ. αποδίδει 70 ίππους και 135 Nm ροπής, με τα τελευταία να κάνουν την εμφάνιση τους στις 2.500 σ.α.λ. Με αυτό το μοτέρ το αυτοκίνητο πόλης της ιταλικής εταιρείας χρειάζεται 14,1 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση έως και τα 100 χλμ./ώρα ενώ η τελική του φτάνει στα 162 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση φυσικού αερίου, το Panda χρειάζεται 3,7 κιλά στα 100 χιλιόμετρα με το κόστος για το οδηγό, για αυτή την απόσταση να είναι 6,475 ευρώ, τη στιγμή που οι εκπομπές CO2 βρίσκονται στα 110 γρ./χλμ. και έτσι το Panda εξαιρείται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Η τιμή του Fiat Panda CNG ξεκινά από τα 17.100 ευρώ, χωρίς σε αυτή να υπολογίζεται η μείωση των 700 ευρώ από την προωθητική ενέργεια της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.

Volkswagen eco up!

Τα φθηνότερα CNG αυτοκίνητα στην Ελλάδα 2022 - VW eco up
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα αυτοκίνητα πόλης που κινούνται με φυσικό αέριο η Volkswagen έχει τον δικό της οικονομικό εκπρόσωπο το γνωστό eco up! Για την κίνηση του eco up! φροντίζει ο ατμοσφαιρικός τρικύλινδρος 1000άρης κινητήρας της γερμανικής εταιρείας ο οποίος αποδίδει 68 ίππους και 90 Nm ροπής. Με αυτό το μοτέρ το αυτοκίνητο πόλης των Γερμανών χρειάζεται 17,6 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα με την τελική του να φτάνει στα 165 χλμ./ώρα.

Παράλληλα και σύμφωνα με το πρότυπο WLTP, η κατανάλωση περιορίζεται στα 3,8 κιλά/100 χλμ., κάτι που μεταφράζεται σε κόστος μόλις 6,65 ευρώ/100 χλμ, ενώ ιδιαίτερα χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2 που φτάνουν στα 104 γρ./χλμ. και «γλιτώνουν» το eco up! από τα τέλη κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρηστικότητα αλλά και η εξαιρετική ευελιξία του μοντέλου πόλης των Γερμανών προκύπτει από τις μαζεμένες διαστάσεις με το μήκος να μην ξεπερνά τα 3.600 χλστ., με την καμπίνα του να προσφέρει επαρκείς χώρους στο αστικό περιβάλλον για τέσσερα άτομα και το χώρο αποσκευών να φτάνει στα 213 λίτρα. Η τιμή του eco up! ξεκινά από τα 16.900 ευρώ με τον εξοπλισμό του να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητε ανέσεις για την «μάχη» με την καθημερινότητα.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ