SUV έως 20.000 ευρώ με χαμηλή κατανάλωση

Renault Captur 1.0 TCe LPG 6MT C&M 1

Τα μικρά SUV προσφέρουν δυνατότητα κίνησης και εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αλλά και εκδόσεις με χαμηλή κατανάλωση που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

Τέσσερεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις, η κάθε μια με διαφορετικό κινητήρα κάτω από το καπό της, περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα, με πρωταγωνιστές τέσσερα μικρά SUV και συγκεκριμένα τα Arona, C3 Aircross, Captur και Yaris Cross. Εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση και τον ίδιο τύπο αμαξώματος, κοινό σημείο για τις προτάσεις των Citroen, SEAT, Renault και Toyota είναι και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης τους αφού τα μοντέλα και των τεσσάρων κατασκευαστών εκπέμπουν CO2 κάτω από το όριο των 122 γρ./χλμ. Αυτό αλλά και η τιμή τους που βρίσκεται έως τα 20.000, μαζί με το υβριδικό Yaris Cross που ξεπερνά οριακά το συγκεκριμένο όριο, αλλά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Citroen C3 Aircorss 1.5 BlueHDi 110 PS

Με στιλ, πολύ καλούς χώρους για το μέγεθος του και έμφαση στην άνεση, το ανανεωμένο Citroen C3 Aircross είναι διαθέσιμο και σε έκδοση diesel φέροντας κάτω από το καπό του τον φειδωλό σε κατανάλωση BlueHDi του 1,5 λίτρου.

Ο diesel κινητήρας συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και αποδίδει 110 ίππους, ενώ η μέγιστη τιμή της ροπής φτάνει στα 250 Nm και κάνει την εμφάνιση της στις 1.750 σ.α.λ. Το μοτέρ προσφέρει καλές επιδόσεις στο γαλλικό SUV με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 11,2 δευτερόλεπτα και την τελική ανέρχεται στα 177 χλμ./ώρα. Οι «ξεκούραστες» ρεπρίζ συγκαταλέγονται φυσικά στα δυνατά σημεία του μοτέρ των Γάλλων. Η μικτή κατανάλωση κυμαίνεται στα 4,6 λίτρα στη βασική έκδοση Feel Pack με τις εκπομπές CO2 στα 121 γρ./χλμ. να γλιτώνουν τον οδηγό του από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δοκιμή Νέο Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech carandmotor.gr 2021

Με την άνεση από την ανάρτηση να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά, το C3 Aircross κράτα ξεκούραστους τους επιβαίνοντες του σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις. Οι Γάλλοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν το τομέα με το crossover τους να συμπεριφέρεται φιλικά και προβλέψιμα ακόμη και σε σβέλτο ρυθμό οδήγησης, ενώ είναι απόλυτα σταθερό σε υψηλότερες ταχύτητες στην εθνική.

Παράλληλα η καμπίνα, που χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, φιλοξοξενεί με άνεση τέσσερις ενήλικες, με το πορτμπαγκάζ να επεκτείνει τη χωρητικότητα του από τα στάνταρ 420 λίτρα, στα 510, στις πλουσιότερες εξοπλιστικές εκδόσεις που φέρουν συρόμενο κατά 150 χλστ. πίσω κάθισμα.

Οι τιμές για το πετρελαιοκίνητο C3 Aircross ξεκινούν από τα 19.600 ευρώ.

SEAT Arona TGI 90 PS

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόσφατα ανανεωμένο Arona προσφέρεται στο κοινό και σε έκδοση που κινείται με φυσικό αέριο, κάτι που το κάνει ένα από τα πλέον οικονομικά σε χρήση μοντέλα της κατηγορίας.

Έχοντας δεχθεί την απαραίτητη σχεδιαστική τόνωση που αναδεικνύει περισσότερο την περιπετειώδη πλευρά του χαρακτήρα του, το μικρό SUV της ισπανικής εταιρίας φέρει βελτιώσεις και στην καμπίνα του. Σε αυτή ξεχωρίζουν τα ανώτερης ποιότητας πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ανασχεδιασμένο ταμπλό, το οποίο αναβαθμίζει τη συνολική εικόνα του Arona και στον τομέα της εργονομίας, με την μετατόπιση της κεντρικής οθόνης αφής ψηλά, δίπλα από τον πίνακα πληροφοριών του οδηγού.

Ο 3κύλινδρος υπετροφοδοτούμενος κινητήρας TGI του ενός λίτρου συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και αποδίδει 90 ίππους στις 4.000-5.500 σ.α.λ. αλλά, ακόμη πιο σημαντικά, 160 Nm ροπής από τις 1.800 έως τις 3.800 σ.α.λ. Με αυτό το μοτέρ το Arona χρειάζεται 13,2 δεύτερα για τα 0-100 χλμ./ώρα με την τελική ταχύτητα να φτάνει στα 172 χλμ./ώρα.

SEAT Arona TGI
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις δεξαμενές κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής του B-SUV της SEAΤ έχουν συνολική χωρητικότητα 13,8 κιλά συμπιεσμένου φυσικού αερίου, αλλά και ένα μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας εννέα (9) λίτρων. H κατανάλωση φτάνει στα 3,83 κιλά/100 χλμ. σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε μόλις 3,404 ευρώ για κάθε 100 χλμ. με βάση την τωρινή τιμή του φυσικού αερίου κίνησης.

Οι χαμηλότερες εκπομπές CO2, που δεν ξεπερνούν τα 122 γρ./χλμ. τοποθετούν το Arona TGI ανάμεσα στα αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, προσφέροντας έτσι ένα ακόμη οικονομικό όφελος για τον ιδιοκτήτη τους.

Τέλος, o ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο πραγματοποιείται το ίδιο γρήγορα και εύκολα όπως και σε ένα αυτοκίνητο με συμβατικά καύσιμα.

Οι τιμές του Arona TGI ξεκινούν από τα 17.990 ευρώ, για τη βασική έκδοση Style και το ανάγουν ως το πιο προσιτό μοντέλο του αφιερώματος.

Renault Captur TCe 100 PS LPG

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Captur είναι το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία των B-SUV που προσφέρεται με μοτέρ διπλού καυσίμου. Με τον avant garde σχεδιασμό του να την κάνει να ξεχωρίζει, η νέα γενιά του SUV των Γάλλων κερδίζει τις εντυπώσεις εκτός αλλά και εντός με την μοντέρνα καμπίνα να έχει κατασκευαστεί με τη χρήση ποιοτικών υλικών. Φυσικά η άνεση γαλλικού επιπέδου αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του μικρού μοντέλου της Renault που παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόσωπο και στον τομέα της δυναμικής συμπεριφοράς.

Η έκδοση διπλού καυσίμου του Captur εφοδιάζεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,0 λίτρου, ο οποίος με τη βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή καυσαερίων ανεβάζει την απόδοση του στους 100 ίππους. Το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων αναλαμβάνει τη διαχείριση της μέγιστης ροπής των 170 Nm και την επίτευξη της πολυπόθητης ισορροπίας μεταξύ των επιδόσεων και της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η έκδοση διπλού καυσίμου του Captur επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 13 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 173 χλμ./ώρα. Αντιστοίχως, η μέση τιμή της κατανάλωσης καυσίμου ανέρχεται στα 7,5 λίτρα LPG ανά 100 χλμ. ή στα 5,8 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ. Μάλιστα το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα διατηρούνται κάτω από το όριο των 122 γρ./χλμ εξασφαλίζουν την καταβολή μηδενικών τελών κυκλοφορίας.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο δεξαμενές καυσίμου, στα 48 λίτρα και 40 λίτρα, για την βενζίνη και το υγραέριο αντίστοιχα, εξασφαλίζουν αυτονομία που αγγίζει τα 900 χιλιόμετρα, καθιστώντας το Renault Captur έναν πραγματικό δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Οι τιμές για το LPG Captur ξεκινούν από τα 19.830 ευρώ.

Τoyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 116 PS

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To Υaris Cross έβαλε δυναμικά την Toyota στα μικρά SUV συμπληρώνοντας ως πρόταση σε αυτή την κατηγορία το best seller Yaris. Και SUV Toyota στα μικρά αλλά και υβριδικό με το μοντέλο να υιοθετεί επίσης το σύστημα κίνησης του αδελφού μοντέλου των Ιαπώνων.

Έτσι, πάνω από τη βασική συμβατική έκδοση με το 3κύλινδρο μοτέρ του 1,5 λίτρου με τους 125 ίππους «κάθεται» το Yaris Cross Hybrid. Το SUV της Toyota φέρει μια διαφορετική έκδοση του συγκεκριμένου μοτέρ βενζίνης, σε έκδοση που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson για αυξημένα επίπεδα οικονομίας. Η απόδοση αυτού του μοτέρ φτάνει στους 92 ίππους και τα 120 Nm ροπής στις 5.500 και 3.600-4.800 σ.α.λ. αντίστοιχα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας του συστήματος, που λειτουργεί και σαν γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας, αποδίδει 80 ίππους και 141 Nm με την απόδοση του συστήματος ανέρχεται συνδυαστικά στους 116 ίππους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δύναμη φτάνει στους εμπρός τροχούς μέσω κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων με τα 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνονται σε 11,2 δευτερόλεπτα και την τελική να φτάνει στα 170 χλμ./ώρα.

Το υβριδικό σύστημα συμπληρώνει και η μικρή συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου που τροφοδοτεί το ηλεκτρικό μοτέρ και επιτρέπει την ενεργή συμμετοχή του στην κίνηση του οχήματος, με την κίνηση με μηδενικούς ρύπους να μπορεί να επιτευχθεί με ταχύτητες έως και 130 χλμ./ώρα.

Η μικτή κατανάλωση του υβριδικού Yaris Cross περιορίζεται στα 4,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές CO2 στα 99 γρ./χλμ., τοποθετώντας το στα μοντέλα που εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η τιμή του μικρού υβριδικού SUV της Toyota ξεκινά από τα 20.320 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ