Πώς γίνονται οι έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ –Τα πρόστιμα

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ και όσα έχουν δηλωθεί σε ψηφιακή ακινησία αλλά κυκλοφορούν κανονικά. Τι προβλέπεται σε κάθε περίπτωση.
Με επαναληπτικούς ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ επιχειρούν οι αρμόδιες αρχές να περιορίσουν τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή είναι δηλωμένα σε ψηφιακή ακινησία.
Ο εντοπισμός των εν λόγω οχημάτων είναι εφικτός μέσω της ενοποίησης βάσεων δεδομένων του δημοσίου, ούτως ώστε να συγκροτηθεί ένα Μητρώο Οχημάτων στη βάση του οποίου θα γίνονται οι έλεγχοι δύο φορές τον χρόνο.
BUY NOW

Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, από 1η Μαρτίου το πρόστιμο είναι ισόποσο με τα τέλη, οπότε οι ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν πληρώσει εγκαίρως καλούνται πλέον να τα πληρώσουν διπλά.
Για την ψηφιακή ακινησία, εάν εντοπιστεί όχημα για το οποίο έχει υποβληθεί δήλωση ακινησίας είτε να κυκλοφορεί είτε να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ – κι αυτό επιπλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται, φτάνοντας τα 30.000 ευρώ στην περίπτωση υποτροπής. Ταυτόχρονα αφαιρείται και η άδεια οδήγησης του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Για τα ανασφάλιστα οχήματα– που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 500.000 - το πρόστιμο ορίζεται στα 500 ευρώ για επιβατηγά και λοιπά οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται και ταυτόχρονα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος, τα οποία και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη μόνο εφόσον επιδείξει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.

Ασφάλεια αυτοκινήτου και η λύση του FlexiPay
Το θέμα της ασφάλειας αυτοκινήτου ή μηχανής είναι πιο περίπλοκο, διότι δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο προστίμου σε έλεγχο. Αφορά επίσης τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένας οδηγός σε περίπτωση ατυχήματος και τις όποιες ζημιές προκύψουν. Αφορά δηλαδή, πιο γενικά, τις συνθήκες ασφάλειας τις οποίες μοιράζονται όλοι οι χρήστες του δρόμου.
Πολλοί οδηγοί θέλουν να είναι και τυπικοί απέναντι στον νόμο αλλά και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε περίπτωση τρακαρίσματος, γνωρίζοντας πως η ασφαλιστική τους θα είναι εκεί για να καλύψει την όποια αποζημίωση αυτοκινήτου προκύψει. Αυτό που τους εμποδίζει από το να προστατεύσουν και το όχημά τους και τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους οδηγούς με τους οποίους μοιράζονται τον δρόμο είναι το κόστος.
Τη δυσκολία αυτή έρχεται να λύσει το FlexiPay της Hellas Direct, ο πιο ευέλικτος τρόπος πληρωμής της ασφάλειας αυτοκινήτου. Το FlexiPay δίνει στους οδηγούς τη δυνατότητα να έχουν την ασφαλιστική κάλυψη που επιθυμούν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ακόμα κι αν υπάρχει γενικότερη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό τους και «τρέχουν» κι άλλες προτεραιότητες.

Με το FlexiPay, ο οδηγός έχει 12μηνη ασφάλεια αυτοκινήτου σε δόσεις με χρεωστική. Μπορεί δηλαδή να ξενοιάσει για έναν χρόνο και να ενισχύσει το συμβόλαιό του και με καλύψεις που ενδεχομένως έως τώρα απέφευγε, λόγω κόστους, συνδυάζοντας ταυτόχρονα και την ευελιξία των δόσεων με χρεωστική και το όφελος έως 40% που έχει η ετήσια ασφάλεια σε σχέση με συμβόλαια μικρότερης διάρκειας.
Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, να επιβαρύνει την πιστωτική του κάρτα, ούτε να πληρώσει το συνολικό ποσό εφάπαξ. Και καθώς δεν διαμεσολαβεί τράπεζα, δεν υπάρχουν ούτε αιτήσεις, ούτε εγκρίσεις. Όποιος θέλει το FlexiPay μπορεί να το έχει. Είναι για όλους.