Πώς γεννήθηκε ο θρύλος της Jeep -Γιατί όλα τα τετρακίνητα πήραν το όνομά της

Jeep Willys

Συνώνυμη με την κίνηση εκτός δρόμου και την περιπέτεια, η Jeep είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες του κόσμου και το ίδιο ισχύει και για το σήμα της. Πώς, όμως, προέκυψε το περίφημο όνομα Jeep;

Για να το εντοπίσουμε θα πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τη δεκαετία του 1940, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προκήρυξε έναν διαγωνισμό προς κάθε ενδιαφερόμενο κατασκευαστή αυτοκινήτων να παρουσιάσει την πρότασή του για ένα τετρακίνητο όχημα που θα χρησίμευε για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.

To MB Willys του 1943
To MB Willys του 1943
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προέκυψαν περισσότερες από 100 προτάσεις, και η διαδικασία διαλογής τελικά κατέληξε σε τρεις: στις Ford, Willys-Overland Motors και Bantam. Το διαγωνισμό κέρδισε η τελευταία, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το πρωτότυπό της είχε ορισμένες αστοχίες. Έτσι, εντέλει το συμβόλαιο υπεγράφη με τη Willys-Overland Motors.

Η τελευταία αρχικά μετονομάστηκε σε ΜΑ και έπειτα σε ΜΒ, όμως το οριστικό της όνομα θα γινόταν το Jeep. Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς προέκυψε το όνομα αυτό, αλλά καμία δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη.

Το αρχικό πρωτότυπο Jeep Willys του 1941
Το αρχικό πρωτότυπο Jeep Willys του 1941

Η πρώτη αναφέρει ότι προέκυψε από το χαρακτηρισμό «general purpose car» που συνόδευε το τετρακίνητο όχημα με το οποίο κέρδισε τον παραπάνω διαγωνισμό. Για συντομία οι Αμερικανοί το χαρακτήριζαν «GP car», και από την εκφορά του GP προέκυψε το σχεδόν ομόηχο Jeep.

Η δεύτερη θεωρία είναι πολύ πιο διασκεδαστική - συνδέεται με τον περίφημο και αξιολάτρευτο Ποπάι, ήρωα των παιδικών κόμιξ. Ο ναύτης Ποπάι είχε μια πολύ ιδιαίτερη μασκότ, ένα παιχνιδιάρικο ζωάκι που έμοιαζε με αιλουροειδές και το έλεγαν Eugene the Jeep.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Jeep Willys Universal (1946)
Jeep Willys Universal (1946)

Όπως ο Ποπάι έπαιρνε εξωπραγματική δύναμη τρώγοντας μια κονσέρβα σπανάκι, έτσι και η Eugene the Jeep είχε τη μαγική ικανότητα να καταφέρνει να δραπετεύει από κάθε δύσκολη κατάσταση.

To Jeep Willys όπως μετεξελίχθηκε το 1955
To Jeep Willys όπως μετεξελίχθηκε το 1955

Αυτό ήταν κάτι με το οποίο οι Αμερικανοί στρατιώτες μπορούσαν να συνδεθούν, και παράλληλα να το συνδέσουν με το τετρακίνητο της Willys. Έτσι, άρχισαν να αποκαλούν το τελευταίο ως Jeep, και αυτό το προσωνύμιο επεκτάθηκε τόσο πολύ που εντέλει κατέληξε να γίνει το όνομα όλης της εταιρείας Willys-Overland Motors.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για το σήμα της εταιρείας, είναι μάλλον προφανές από τους δύο κύκλους και τις επτά γρίλιες του ότι προέκυψε από την εμφάνιση της μάσκας του πρώτου, και τόσο σημαντικού στην ιστορία της αυτοκίνησης, Jeep Willys.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ