Γιατί τα ιαπωνικά αυτοκίνητα είναι πιο αξιόπιστα από τα γερμανικά;

Toyota Yaris

Οι ιαπωνικές και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας μηχανολογίας. Με αυτό για δεδομένο, πως υπάρχουν διαφορές στην αξιοπιστία;

Πολλοί φίλοι του αυτοκινήτου έχουν ισχυρές προκαταλήψεις για ορισμένες μάρκες και μοντέλα, ειδικά για τα γερμανικά και τα ιαπωνικά, δημιουργώντας παράλληλα μια γερή βάση φανατικών υποστηρικτών.

Και οι δύο σχολές σχεδιάζουν και εξαντλούν στο μέγιστο την λεπτομέρεια κάθε εξαρτήματος. Και πάλι όμως εντοπίζονται αρκετές διαφορές στην διαδικασία υλοποίησης ενός πρότζεκτ, όπως το στιλ, η ταχύτητα, η απόδοση, η τιμή και φυσικά η αξιοπιστία.

Παρά το γεγονός ότι οι γερμανοί μηχανικοί είναι ιδιαίτερα ακριβείς στον σχεδιασμό και την παραγωγή των αυτοκινήτων τους, εξακολουθούν να παρουσιάζουν βλάβες πιο συχνά από τα γιαπωνέζικα μοντέλα. Γιατί όμως είναι πιο αξιόπιστα τα ιαπωνικά από τα γερμανικά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφορετικοί στόχοι

Τα ιαπωνικά αυτοκίνητα παράγονται μαζικά σε μεγάλους αριθμούς. Τα μηχανικά τους μέρη αποτελούνται από εξαρτήματα που αντέχουν στον χρόνο και κοστίζουν ελάχιστα, με στόχο την εύκολη και γρήγορη κατασκευή τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές της Ιαπωνίαςείναι ιδιαίτερα ικανοί στο να φτιάχνουν μικρά και σύγχρονα αυτοκίνητα.

Car manufacturing hub

Ωστόσο, όταν πρόκεται για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα αυτοκίνητα των μεγαλύτερων γερμανικών εταιρειών ακολουθούν πιστά το δόγμα δύναμη-ταχύτητα-πολυτέλεια, και έχουν σχεδιαστεί για να μας μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο το ταχύτερο δυνατό και χωρίς ταλαιπωρία.

Κυριαρχία στις πωλήσεις

Την περσινή χρονιά, το τοπ 10 πωλήσεων στον κόσμο αποτελούνταν από έξι ιαπωνικά μοντέλα, τρία αμερικάνικα και ένα γερμανικό. Και αυτό λέει πολλά.

Οι γιαπωνέζοι επικεντρώνονται περισσότερο στην μαζική παραγωγή και στοχεύουν ένα αγοραστικό κοινό που αναζητά ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς. Ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, τα περισσότερα εξαρτήματα επισκευάζονται εύκολα, ενώ υπάρχει και πληθώρα ανταλλακτικών που κοστίζουν λιγότερο από τα αντίστοιχα γερμανικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν διαφορετικό “προσανατολισμό” και επικεντρώνονται κυρίως σε τομείς που αφορούν την απόδοση και την ταχύτητα, ενώ είναι και ελαφρώς ακριβότερα από τα αντίστοιχα ιαπωνικά. Οπότε, όπως είναι ευκόλως κατανοητό, οι γιαπωνέζοι κυριαρχούν στις πωλήσεις μοντέλων, μιας και ασχολούνται με μεγαλύτερο κομμάτι του αγοραστικού κοινού.

Car production

Ποιότητα vs Ποσότητα

Στόχος των ιαπωνικών εταιρειών είναι να πουλήσουν όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούν. Παράγουν αυτοκίνητα με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εξαρτήματα που τους έρχονται πιο φθηνά στην κατασκευή, με αποτέλεσμα και η τελική τιμή να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα ανταγωνιστικά μοντέλα των γερμανών κατασκευαστών.

Από την άλλη, οι γερμανικές εταιρείες δίνουν μεγάλη προτεραιότητα σε προηγμένα εξαρτήματα υψηλής ποιότητας. Κάθε μέρα όμως τα βελτιώνουν και καινοτομούν για να θέσουν νέες προδιαγραφές στον σύγχρονο σχεδιασμό των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοπιστία (Διαφορετική νοοτροπία)

Τόσο οι γερμανοί, όσο και οι ιάπωνες μηχανικοί σχεδιάζουν και κατασκευάζουν κάθε εξάρτημα του μοτέρ από το μηδέν.

Παρά την προσοχή τους στην λεπτομέρεια, τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν υψηλότερο ποσοστό βλάβης. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι γερμανικοί κινητήρες είναι κακοσχεδιασμένοι ή έχουν κάποια ελαττώματα. Το αντίθετο θα λέγαμε, καθώς είναι προηγμένης τεχνολογίας και προσεγμένοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το “πρόβλημα” εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχουν σχεδιαστεί για υψηλή απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι από το εργοστάσιο έχουν βγει με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.

Engine Manufactoring

Οι γιαπωνέζοι από την άλλη, δεν ωθούν τους κινητήρες στο κορυφαίο επίπεδο απόδοσης που μπορούν να φτάσουν. Προτιμούν να έχουν ελαφρώς μικρότερη ισχύ για να ευνοήσουν την μακροζωία των μηχανικών μερών του κινητήρα.

Συμπέρασμα

Μεγάλη μερίδα των αυτοκινητιστών έλκεται από τα γερμανικά και τα ιαπωνικά μοντέλα λόγω των διάφορων πλεονεκτημάτων τους. Αν προσπαθείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών, αυτές οι δύο είναι οι καλύτερες στον κόσμο. Εάν αναζητάτε πιο προσιτό κόστος, αυξημένη λειτουργικότητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία, τότε οι ιαπωνικές εταιρείες είναι για εσάς. Όσοι όμως έχετε ψηλά στις προτεραιότητές σας την πολυτέλεια, την ταχύτητα και την πιο “κομψότητα”, ένα γερμανικό μοντέλο θα καλύψει με άνεση τις ανάγκες σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ