Δεν σπάνε, δεν χαλάνε – 5 αυτοκίνητα που δεν θα σε προδώσουν ποτέ

toyota-yaris

Αν ψάχνετε για μια αξιόπιστη πρόταση ανάμεσα στο πλήθος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η λίστα που ακολουθεί θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Η αξιοπιστία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη αρετή ενός αυτοκινήτου, καθορίζοντας όχι μόνο τη φήμη αλλά και την εμπορική πορεία ενός κατασκευαστή. Δεν αποτελεί ψέμα, λοιπόν, ότι το «καλό αυτοκίνητο» είναι το «αξιόπιστο αυτοκίνητο» ή αν προτιμάτε εκείνο που θα δικαιώσει την επιλογή του αγοραστή του.

Μιλώντας, βέβαια, για ένα μεταχειρισμένο τετράτροχο, η αξιοπιστία του δεν σχετίζεται μόνον με τα λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικά... γονίδιά του αλλά και με τη χρήση-συντήρησή του.

Όπως και να έχει, αν η απροβλημάτιστη λειτουργία ενός αυτοκινήτου αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητά σας, τότε τα παρακάτω μεταχειρισμένα μοντέλα ίσως να βρίσκονται ήδη πολύ ψηλά στη λίστα σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Toyota Yaris

Toyota Yaris

Από την πρώτη στιγμή της διάθεσής του στην ελληνική αγορά, το Toyota Yaris απέκτησε φανατικούς οπαδούς, προσφέροντας ό,τι μπορεί κανείς να ζητήσει από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο πόλης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι κλήθηκε να αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους Starlet, το σχεδιασμένο από ελληνικά χέρια (βλ. Σωτήρης Κωβός) δεν δυσκολεύθηκε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του κοινού.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι το Toyota Yaris κόβει πρώτο το νήμα των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, κατακτώντας με το σπαθί του τον τίτλου του δημοφιλέστερο τετράτροχου της χώρας μας.

Ξεκινώντας από την πρώτη γενιά του, η διάθεση της οποίας ξεκίνησε το 1999, το Toyota Yaris θα το συναντήσετε στις αγγελίες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είτε με τον κινητήρα βενζίνης του 1,0 λίτρου είτε με εκείνον του 1,3 λίτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπανιότερες είναι οι περιπτώσεις των εκδόσεων T-Sport, οι οποίες ήταν και οι ισχυρότερες στην γκάμα της πρώτης γενιάς του ιαπωνικού αυτοκινήτου πόλης.

2. Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Αν το Toyota RAV4 ίδρυσε την κατηγορία των σύγχρονων SUV, τότε το Nissan Qashqai ήταν εκείνο που έδειξε τον δρόμο για τι πρέπει να προσφέρει στις ημέρες μας ένα crossover. Η πρώτη γενιά του ιαπωνικού best seller μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν και η πιο «τίμια».

Με ατμοσφαιρικούς κινητήρες βενζίνης 1,6 και 2,0 λίτρων, εκδόσεις diesel 1,5 και 1,6 λίτρου και δύο τύπους αμαξώματος -μεταγενέστερα προστέθηκε το επταθέσιο και μεγαλύτερο σε μήκος «+2»- το Nissan Qashqai αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Κι αυτό γιατί η ιαπωνική καταγωγή του σε συνδυασμό με τη χρήση δοκιμασμένων τεχνικών λύσεων και εφαρμογών, δημιουργεί ένα εξαιρετικά συμπαγές και αξιόπιστο σύνολο, ικανό να υποστηρίξει τον διττό προσανατολισμό ενός crossover.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο συνδυασμός του δίλιτρου κινητήρα βενζίνης με το σύστημα τετρακίνησης είναι μάλλον εξεζητημένος για τα ελληνικά φορολογικά δεδομένα, αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική επιλογή για εκείνους που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν μακριά από την άσφαλτο στην αυξημένη απόσταση που χωρίζει το αμάξωμα από το έδαφος.

Άλλωστε με σύστημα τετρακίνησης συνοδευόταν και ο πετρελαιοκινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρου και απόδοσης 130 ίππων, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα με τις εκτός δρόμου δεξιότητες.

3. Mazda 3

Mazda 3

Μια ακόμα πρόταση η οποία έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην ευρύτερη κατηγορία των μικρομεσαίων διαστάσεων hatchbacks είναι το Mazda 3. Το ιαπωνικό μοντέλο διακρίθηκε από την πρώτη στιγμή για τα υψηλά ποιοτικά του στάνταρ, τα οποία σε βάθος χρόνου μεταφράζονται σε μνημειώδη αντοχή και αξιοπιστία.

Κι εδώ η επιλογή των ατμοσφαιρικών κινητήρων έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αυτοκινήτου που δίνει έμφαση στην αξιοπιστία. Η πρώτη γενιά του Mazda 3 παρουσιάστηκε στα μέσα του 2003 σε hatchback και sedan εκδόσεις με τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες βενζίνης των 1,4 και 1,6 λίτρου να αποτελούν τη συνηθέστερη εκείνη την εποχή επιλογή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους λάτρεις των υψηλών επιδόσεων υπήρχε η έκδοση MPS, με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης των 2,3 λίτρων, ωστόσο, για τους λόγους που μπορεί να αντιληφθεί κανείς η συγκεκριμένη επιλογή κρίνεται ως εξεζητημένη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η δεύτερη γενιά του ιαπωνικού hatchback ακολούθησε την ίδια πρακτική, επενδύοντας για τις «πολιτικές» εκδόσεις του σε ατμοσφαιρικούς κινητήρες βενζίνης και χαρίζοντας στην έκδοση MPS το αποκλειστικό προνόμιο ενός υπερτροφοδοτούμενου συνόλου.

4. Mercedes-Benz E-Class

Mercedes E-Class

H Mercedes-Benz E-Class ανέκαθεν αποτελούσε τη χρυσή τομή μεταξύ της προσπάθειας που κατέβαλλε η γερμανική φίρμα να εκδημοκρατίσει τις premium αξίες της και της ιερής υποχρέωσής της να διατηρήσει στο απυρόβλητο την S-Class.

Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, η μεσαίων διαστάσεων μπερλίνα της γερμανικής φίρμας αποτελεί μια προσιτή πολυτέλεια για κάποιον που αναζητά ένα τετράτροχο με την κατασκευαστική πιστότητα και την αξιοπιστία των προτάσεων της Mercedes.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους νοσταλγούς της παλιάς-καλής εποχής των γερμανικών… θωρηκτών, η E-Class των αρχών της δεκαετίας του 1990 αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση. Οι υπόλοιποι μπορούν να αναζητήσουν το επόμενό τους αυτοκίνητο στις δύο γενιές που ακολούθησαν, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο και το φορολογικό φόβητρο ενός δίλιτρου κινητήρα.

5. Volvo 740

Volvo 740

Η εικόνα ενός Volvo να κινείται με έναν νωχελικό, σχεδόν υπνωτιστικό ρυθμό, στους ατελείωτους αυτοκινητοδρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν μας είναι άγνωστη, αποτελώντας μια γνώριμη σκηνοθετική πρακτική για τις κινηματογραφικές παραγωγής του Χόλιγουντ.

Όχι τυχαία, καθώς οι προτάσεις της Volvo χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ως αξιόπιστες και εξαιρετικά ασφαλείς προτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Volvo 740, το οποίο προσφάτως επέστρεψε στο προσκήνιο της επικαιρότητας χάρη σε έναν φανατικό οπαδό του, ο οποίος το διατήρησε τρεις δεκαετίες στην κατοχή του διανύοντας ούτε λίγο ούτε πολύ 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ