Μπουλόνια ή μπουζόνια έχει το αυτοκίνητό σου; Ποιες είναι οι διαφορές, τι να προσέξεις

Mpoyzoni mpoyloni troxoy

Παρ’ όλο που επιτελούν την ίδια πολύτιμη λειτουργία, τα μπουλόνια και τα μπουζόνια έχουν κάποιες διαφορές που λίγοι τις γνωρίζουν.

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης ο σπουδαίος ρόλος που επιτελούν οι τροχοί του αυτοκινήτου, καθώς αποτελούν τα στοιχεία του οχήματος που φροντίζουν για την κίνησή του.

Ο τροχός, ωστόσο, του αυτοκινήτου δεν συνιστά μία αυτόνομη οντότητα, μιας και συνεργάζεται με διάφορα άλλα εξαρτήματα, καθένα εκ των οποίων προσφέρει το δικό του λιθαράκι στην κίνηση του οχήματος.

Πλήμνη τροχού μπουζόνι και μπουλόνι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μουαγιέ (ή αλλιώς πλήμνη), ένα μεταλλικό κομμάτι από χυτοσίδηρο που λειτουργεί ως φορέας βάρους και στηρίζει τον τροχό, συνδέοντάς τον με την ανάρτηση και τα φρένα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα συγκρότημα που που συνδέει τα ρουλεμάν με την ανάρτηση για ελεύθερη περιστροφή του τροχού.

Πώς στερεώνεται, ωστόσο, ο τροχός πάνω στο μουαγιέ; Εδώ «έρχονται» τα μπουλόνια και τα μπουζόνια. Πρόκειται για εξαρτήματα που, μολονότι μοιάζουν μεταξύ τους και επιτελούν την ίδια λειτουργία, έχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές.

μπουζόνι και μπουλόνι

Το μπουλόνι αποτελεί ένα μεταλλικό κυλινδρικό στέλεχος με σπείρωμα το οποίο έχει ενσωματωμένο πάνω του μία κεφαλή που σφίγγει εύκολα στην πλήμνη του τροχού.

Από την άλλη, το μπουζόνι αποτελεί ένα μεταλλικό κυλινδρικό στέλεχος, και αυτό με σπείρωμα, αλλά χωρίς «κεφαλή». Σε αυτή την περίπτωση, η για τη σύνδεση του μπουζονιού με την πλήμνη απαιτείται παξιμάδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το πέρασμα του χρόνου τείνουν να επικρατήσουν τα μπουλόνια, διότι συγκρατούν με αποτελεσματικότερο τρόπο τον τροχό πάνω στην πλήμνη, την ίδια ώρα που τα μπουζόνια με παξιμάδια έχουν την τάση να «χαλαρώνουν».

Παράλληλα, με δεδομένο ότι τα μπουζόνια προεξέχουν από την πλήμνη, δεν είναι απίθανο να τους προκαλέσουμε ζημιά, είτε στραβώνοντάς τα, είτε ξύνοντας τις στροφές τους, κατά την προσπάθειά μας να συνδέσουμε το μουαγιέ με τον τροχό.

Πρόκειται για έναν κίνδυνο ο οποίος δεν υφίσταται με τα μπουλόνια, τα οποία όπως προαναφέρθηκε φέρουν ενσωματωμένη κεφαλή.

Τα μπουλόνια κατά την αλλαγή του ελαστικού

Σε περίπτωση που χρειαστεί να αντικαταστήσετε ένα ελαστικό (π.χ. λόγω ενός κλαταρίσματος στον δρόμο), αφού θα αφαιρέσετε το τασί, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα μπουλόνια με το σταυρό ή το κλειδί ξεβιδώματος που υπάρχει στο πορτ-μπαγκάζ.

Όταν τοποθετήσετε τη ρεζέρβα θα χρειαστεί να επανατοποθετήσετε τα μπουλόνια του τροχού στις σωστές θέσεις και να τα σφίξετε (δεξιόστροφα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο βεβαιωθείτε ότι δεν θα ασκήσετε πολλή δύναμη, μιας και το αυτοκίνητο μπορεί να φύγει από τον γρύλο. Καλό είναι να σφίξετε «καλά» τα μπουλόνια μόνο όταν χαμηλώσετε εντελώς τον γρύλο και το αυτοκίνητο να ακουμπήσει στο έδαφος και με τους τέσσερις τροχούς.

μπουζόνι και μπουλόνι

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ