Τι θα συμβεί εάν βγάλετε εν κινήσει το κλειδί από τη μίζα;

Key in the ignition 1

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα με τους απλούστερους διακόπτες μίζας, ο οδηγός μπορούσε να αφαιρέσει το κλειδί ενώ οδηγεί χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργία του κινητήρα. Συμβαίνει το ίδιο και στα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Τα καινούρια αυτοκίνητα δεν είναι μόνο πιο περίπλοκα, αλλά είναι αρκετά πιο ασφαλή σε σχέση με τα παλαιότερα. Και όπως είναι φυσικό, ο διακόπτης της μίζας των σύγχρονων αυτοκινήτων δεν αποτελεί εξαίρεση στην συνολική εξέλιξη. Και η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι ξεκάθαρη και προφανής: όχι.

Key in the ignition 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα χρόνια, η σχεδίαση του κλειδιού έχει υποστεί αλλαγές για λόγους ασφαλείας και πλέον είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Ακόμα κι αν καταφέρετε να αφαιρέσετε το κλειδί λόγω ελαττώματος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το τιμόνι (να κλειδώσει) ή ακόμα και να σβήσει ο κινητήρας (το χειρότερο σενάριο).

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πλέον διαθέσιμα με σύστημα εισόδου και εκκίνησης κινητήρα χωρίς κλείδι, κάτι που είναι αρκετά βολικό. Ακόμα κι αν έχετε συνηθίσει στο τυπικό κλειδί που πρέπει να βγάλετε από την τσέπη ή την τσάντα σας, θα απαλλαγείτε γρήγορα από αυτή τη συνήθεια. Το άνοιγμα της πόρτας τραβώντας απλά τη χειρολαβή θεωρείται πλέον φυσιολογικό.

Key in the ignition 3

Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να έχετε μαζί σας το ασύρματο “κλειδί”. Η απώλεια του, όπως στην περίπτωση του κλασικού κλειδιού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Για τους ίδιους λόγους ασφαλείας, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν σβήνουν έναν κινητήρα που λειτουργεί εάν το ασύρματο κλειδί το έχει κρατήσει ο προηγούμενος οδηγός που έθεσε σε λειτουργία το αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος εισόδου είναι το ασύρματο κλειδί να βρίσκεται στην περιοχή κάλυψης σήματος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας. Για αυτό καμιά φορά το αυτοκίνητο μπορεί να σας ζητήσει με σχετική ένδειξη να αφήσετε ή να ακουμπήσετε το ασύρματο κλειδί σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια.

Key in the ignition 5

Τέλος, σχετικά με την διάρκεια ζωής του ασύρματου κλειδιού, αυτό εξαρτάται από την μπαταρία και ειναι περίπου όσο και σε ένα ρολόι χειρός. Συνήθως διαρκεί μία πενταετία και η αντικατάστασή της είναι μια εύκολη και φθηνή υπόθεση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ