Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στον πίνακα οργάνων – Αυτά είναι τα σημαντικότερα

Dashboard Warning Lights

Για να έχουμε πλήρη γνώση του τι συμβαίνει με το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τη σημασία των προειδοποιητικών λυχνιών που βρίσκονται στον πίνακα οργάνων.

Σε περίπτωση που μόλις ξεκινήσατε να κάνετε τα πρώτα σας «βήματα» πίσω από το τιμόνι ή αν δεν έχετε δώσει ακόμα την δέουσα προσοχή στη σημασία των προειδοποιητικών λυχνιών, οι παρακάτω αράδες θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμες.

Με αυτό τον τρόπο θα αισθάνεστε πολύ πιο σίγουροι και ασφαλείς πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, μιας και θα το αντιλαμβάνεστε καλύτερα και θα μπορέσετε να απολαύσετε την οδήγηση όσο ποτέ άλλοτε.

Μεγάλο ρόλο στην βαρύτητα της σημασίας των προειδοποιητικών ενδείξεων παίζει το χρώμα, με το μπλε ή το πράσινο να υποδηλώνει απλή ενημέρωση και όχι κάποιο σφάλμα ή βλάβη. Το κίτρινο και το πορτοκαλί μεταφράζεται σε κάποια επικείμενη επισκευή και δεν σημαίνει κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει κλείσετε ένα ραντεβού στον επίσημο επισκευαστή για να ελέγξει το αυτοκίνητό σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Warning lights

Όταν όμως το χρώμα των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι κόκκινο σημαίνει ότι πρόκειται για σοβαρή βλάβη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και φυσικά να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο. Μην το αμελήσετε, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της επισκευής.

Σε πιο σύγχρονα μοντέλα, οι ενδείξεις έχουν αποκτήσει πιο συγκεκριμένη κοινή μορφή για να μην μπερδεύουν τους οδηγούς, ενώ μερικές από αυτές έχουν εξαλειφθεί και έχουν αντικατασταθεί από ενημερωτικά μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ταξιδίου ή σε αυτή του συστήματος πολυμέσων.

Ας δούμε όμως μερικές από τις βασικές ενδείξεις που όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε την σημασία και την σημαντικότητά τους.

Ένδειξη συστήματος φρένων

Brake Warning Light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη κόκκινη ένδειξη απαιτεί άμεσο έλεγχο και ακινητοποίηση μέχρι να αντιληφθείτε το πρόβλημα. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανάψει η συγκεκριμένη λυχνία είναι κάμποσοι, και μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι ξεχάσατε να “κατεβάσετε” πλήρως το χειρόφρενο ή ότι χρειάζεται συμπλήρωμα το ντεπόζιτο του υγρού φρένων ή ότι έχουν φαγωθεί τα τακάκια. Σε κάθε περίπτωση ελέγξετε τα τακάκια και φυσικά όλο το κύκλωμα του υγρού φρένων.

Ένδειξη θερμοκρασίας κινητήρα

Temperature Warning Light

Εάν δείτε την συγκεκριμένη ένδειξη να ανάβει κατά την διάρκεια της διαδρομής σας, τότε είτε έχει ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία ο κινητήρας είτε χρειάζεται συμπλήρωμα με ψυκτικό υγρό το κύκλωμα ψύξης. Ακόμα, μπορεί να ευθύνεται μια διαρροή στο κύκλωμα ή στο ψυγείο, αλλά αυτό μπορείτε να δείτε μιας και θα στάζει κάτω από τον κινητήρα το ψυκτικό υγρό. Σε περίπτωση που ευθύνεται η θερμοκρασία του κινητήρα μας ή υπάρχει διαρροή ψυκτικού υγρού, σταματήστε την διαδρομή σας για την αποφυγή εκπλήξεων που κοστίζουν. Ακόμα, υπάρχουν αυτοκίνητα που η συγκεκριμένη ένδειξη είναι μπλε, υποδηλώνοντας ότι ο κινητήρας είναι κρύος και δεν πρέπει να τον πιέσετε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένδειξη πίεσης λαδιού

Oil Pressure Warning light

Μαζί με την ένδειξη του συστήματος φρένων, η συγκεκριμένη είναι από τις σημαντικότερες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν. Η πίεση λαδιού δημιουργείται από την αντλία που διατηρεί την κυκλοφορία του λαδιού στον κινητήρα και από την ποσότητα του λαδιού. Μια διαρροή, μια ελαττωματική αντλία ή η λανθασμένη ποσότητα λαδιού μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα με μεγάλο κόστος επισκευής. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή και ελέγξτε την στάθμη του λαδιού.

Ένδειξη μπαταρίας

Battery Warning light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη λυχνία μπορεί να σημαίνει πολλά και σίγουρα αφορά το ηλεκτρικό κύκλωμα και την φόρτιση της μπαταρίας. Η αιτία για να ανάψει μπορεί να εντοπιστεί είτε σε μια μπαταρία που χρειάζεται αντικατάσταση είτε από πρόβλημα στον εναλλάκτη. Σε μια τέτοια συνθήκη, να ξέρετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα φώτα ή τις ηλεκτρικές λειτουργίες, ακόμα και αδυναμία εκκίνησης του κινητήρα. Επισκεφθείτε άμεσα τον μηχανικό σας.

Ένδειξη προθερμαντήρα πετρελαιοκινητήρα/φίλτρου DPF

Glow Plug Warning Light

Ο πετρελαιοκινητήρας χρησιμοποιεί συμπίεση και θερμοκρασία για να πραγματοποιήσει την καύση του μίγματος. Κάθε πετρελαιοκινητήρας διαθέτει προθερμαντήρες για την αύξηση της θερμοκρασίας και η συγκεκριμένη ένδειξη μας υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα βύσματα/καλώδια τους ή και στην μονάδα διαχείρισης τους. Μην αμελήσετε την ένδειξη και απευθυνθείτε στον επισκευαστή του αυτοκινήτου σας.

Ένδειξη check engine

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Check Engine Light

Σε περίπτωση που ανάψει η λυχνία του check engine θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον επισκευαστή σας ακόμα και αν όλα δείχνουν ότι λειτουργούν ρολόι. Η συγκεκριμένη ένδειξη ενημερώνει για κάποια επικείμενη βλάβη και ίσως κάποια δαπανηρή επισκευή, ενώ δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο σφάλμα ή βλάβη.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ