Τι σημαίνει αυτή η χιονονιφάδα στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου – Τι πρέπει να κάνω

Dashboard warning icy road 1

Το αυτοκίνητό μας δεν έχει ενδείξεις μόνο για να μας ενημερώνει για την λειτουργία των μηχανικών μερών, αλλά και για πολλές άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Τα αυτοκίνητα των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν εμπλουτίσει την πληροφορία που προσφέρει ο πίνακας οργάνων και πλέον περιλαμβάνει πληθώρα ενδείξεων για σωστή και πλούσια ενημέρωση του οδηγού.

Dashboard warning icy road 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις ενδείξεις που δεν βλέπουμε συχνά ενεργοποιημένη είναι αυτή με την χιονονιφάδα. Η συγκεκριμένη ένδειξη «ανάβει» όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι γύρω από τους 3 βαθμούς Κελσίου και πλέον χρησιμοποιείται με δύο τρόπους από τους κατασκευαστές.

Το πιο σύνηθες είναι να μας προειδοποιεί για ολισθηρές συνθήκες κίνησης και παγετό στο οδόστρωμα. Το σύμβολο της νιφάδας θα ανάψει με κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους 3 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπτωση που πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς μπορεί να γίνει μπλέ ή και κόκκινο.

Dashboard warning icy road 3

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτές τις συνθήκες «ρίχνουμε» την ταχύτητα κίνησης, αυξάνουμε την αποστάση από το προπορευόμενο όχημα και μειώνουμε την χρήση του πεντάλ των φρένων, επιβραδύνοντας με το φρένο του κινητήρα (κατέβασμα σχέσης).

Η ίδια ή μια παρόμοια ένδειξη Snow μπορεί να ενεργοποιηθεί και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά αφορά την θερμοκρασία της μπαταρίας και την δυνατότητα φόρτισης. Επίσης, σε ορισμένα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να υπάρχει λειτουργία Snow και να έχει επιλεγεί από απροσεξία, με αποτέλεσμα το κιβώτιο να χρησιμοποιεί την 2η σχέση για τις εκκινήσεις για να μην σπινάρει. Εννοείται ότι σε ολισθηρό οδόστρωμα την επιλέγουμε από μόνοι μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Dashboard warning icy road 4

Τέλος, να θυμάστε ότι μόνο ένα σωστά συντηρημένο αυτοκίνητο και ένας προετοιμασμένος οδηγός θα εξασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνηση και την αξιόπιστη λειτουργία του αυτοκινήτου. Ειδικά σε συνθήκες χιονιού και πάγου, οι κατάλληλες διαδικασίες και προφυλάξεις ασφαλείας, όπως οι αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες, τα γάντια heavy duty και τα σωστά εργαλεία, θα βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθατότητες να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ