Τι πρέπει να κάνεις αν ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης -Τα 5 SOS για κάθε οδηγό

Λαμπάκι βενζίνης

Αν και οι περισσότεροι οδηγοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον… εφιάλτη ενός ρεζερβουάρ που αδειάζει, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

Όπως κάθε φωτεινή ένδειξη στον πίνακα οργάνων, έτσι και το περίφημο «λαμπάκι βενζίνης» δημιουργεί μια κάποια ανησυχία στον οδηγό και την υποχρέωση να αναζητήσει σύντομα ένα πρατήριο καυσίμου ώστε να προβεί στον απαραίτητο ανεφοδιασμό.

Μολονότι, λοιπόν, η εμφάνιση της συγκεκριμένης ένδειξης είναι συχνή και δεν μαρτυρά κάποια βλάβη, οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν πώς θα πρέπει να αντιδράσουν ώστε να μην μπουν σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Προφανώς η πρώτη σκέψη που θα πρέπει να μας περάσει από το μυαλό μόλις δούμε το λαμπάκι της βενζίνης να ανάβει είναι ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου μας. Στην περίπτωση που κινούμαστε σε αστικό περιβάλλον, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, ωστόσο, αν κινούμαστε στο εθνικό ή το επαρχιακό δίκτυο η εύρεση ενός πρατηρίου ίσως να μην είναι τόσο εύκολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λαμπάκι βενζίνης

Σε αυτό το ενδεχόμενο αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακινητοποίησουμε με ασφάλεια το όχημά μας και να αναζητήσουμε το πιο κοντινό πρατήριο αξιοποιώντας την τεχνολογία. Καταφεύγοντας είτε στην εφαρμογή πλοήγησης ενός κινητού τηλεφώνου είτε στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, αν και εφόσον διαθέτει, μπορούμε να εντοπίσουμε το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων και να κατευθυνθούμε προς αυτό επιλέγοντας την πιο σύντομη διαδρομή.

Αν η διαδρομή αυτή δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 50 χιλιόμετρα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φτάσουμε στον πρατήριο καυσίμων χωρίς να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ακινητοποίησης του οχήματος.

Λαμπάκι βενζίνης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αρκεί ωστόσο μόνον αυτό ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε στον δρόμο. Από τη στιγμή που το λαμπάκι της βενζίνης ανάψει, η υπολειπόμενη αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων.

Ο αριθμός των χιλιομέτρων που μπορούμε να διανύσουμε με… λαμπάκι καθορίζεται τόσο από το ίδιο το αυτοκίνητο και τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ όσο και με την κατανάλωση καυσίμου.

Λαμπάκι βενζίνης

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο οδήγησής μας ώστε να περιορίσουμε την κατανάλωση καυσίμου και μεγιστοποιήσουμε την αυτονομία. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε ή να διακόψουμε τη λειτουργία ενεργοβόρων υποσυστημάτων, όπως αυτό του air condition.

Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε της αυτονομία και να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να φτάσουμε με ασφάλεια στο σημείο ανεφοδιασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λαμπάκι βενζίνης

Ένα ακόμα SOS για την οδήγηση με αναμμένο το λαμπάκι της βενζίνης είναι το γεγονός ότι ακόμα και στην περίπτωση που μηδενιστεί η υπολειπόμενη αυτονομία, στα οχήματα που διαθέτουν υπολογιστή ταξιδίου και τη αντίστοιχη ένδειξη, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε καθώς πρακτικά ακόμα δεν έχουμε εξαντλήσει όλη την ποσότητα καυσίμου και μπορούμε να συνεχίσουμε για μερικά ακόμα χιλιόμετρα τη διαδρομή μας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ