Τι πρέπει να κάνω εάν ανάψει αυτό το λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου μου;

λαμπάκι καντράν αυτοκινήτου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μια κόκκινη λυχνία στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μας, την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε για κανέναν απολύτως λόγο.

Η καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας είναι αδιαπραγμάτευτη, μιας και αποτελεί τo A και το Ω για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας στους δρόμους. Πάντα, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί μία βλάβη, για την οποία θα λάβουμε ενημέρωση μέσω των προειδοποιητικών λυχνιών στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μας.

λαμπάκια καντράν αυτοκινήτου λυχνίες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις πιο… σοβαρές ενδείξεις που εμφανίζεται στο καντράν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι το κόκκινο «λαμπάκι» θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού. Υπενθυμίζεται ότι το ψυκτικό είναι ένα χρωματιστό υγρό που αναμειγνύεται με το νερό στο ψυγείο του αυτοκινήτου μας και «κρυώνει» τον κινητήρα μας.

Σε περίπτωση που ανάψει το λαμπάκι της υψηλής θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού, σημαίνει ότι ο κινητήρας υπερθερμαίνεται. Όταν η θερμοκρασία ενός μοτέρ υπερβεί τα επιτρεπτά όρια, τα μέταλλά του καταστρέφονται κάτι που μπορεί να επιφέρει τον «θάνατο» του κινητήρα και την ιδιαίτερα κοστοβόρα αντικατάστασή του.

θερμοκρασία ψυκτικού υγρού

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η συγκεκριμένη ένδειξη στο καντράν απαιτεί από τον οδηγό την επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών και συγκεκριμένες ενέργειες.

Σταματάμε σε ένα ασφαλές σημείο του δρόμου, τοποθετώντας τρίγωνο ασφαλείας και φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο. Εν συνεχεία, περιμένουμε αρκετά λεπτά μέχρι να κρυώσει ο κινητήρας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θερμοκρασία ψυκτικού υγρού

Επόμενο βήμα είναι να ανοίξουμε το καπό και καταφύγουμε στο ψυγείο του αυτοκινήτου μας το οποίο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του χώρου του κινητήρα, ακριβώς πίσω από τη μάσκα. Προτού, αφαιρέσουμε την τάπα του ψυγείου πρέπει να βεβαιωθούμε και πάλι ότι ο κινητήρας είναι κρύος, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πεταχτεί καυτό υγρό και να υποστούμε εγκαύματα.

Χρησιμοποιούμε μια πετσέτα, ένα πανί, ένα παλιό μπλουζάκι ή ό,τι έχουμε στο αυτοκίνητο μας για πατσαβούρα, και στρίβουμε την τάπα αργά και σταθερά. 

θερμοκρασία ψυκτικού υγρού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντός του χώρου του κινητήρα βρίσκεται και το δοχείο διαστολής του ψυκτικού υγρού, το οποίο έχει 2 βαθμονομήσεις, MIN και MAX. Η στάθμη θα πρέπει πάντα να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα σημεία.

Αν είναι χαμηλότερη από το minimum, το υγρό χρειάζεται οπωσδήποτε συμπλήρωμα. Σε περίπτωση που δεν έχουμε μαζί μας ψυκτικό υγρό τοποθετούμε νερό και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο πλησιέστερο πρατήριο υγρών καυσίμων για να συμπληρώσουμε και ψυκτικό υγρό. 

θερμοκρασία ψυκτικού υγρού

Διευκρινίζεται ότι το νερό στο αποτελεί λύση εκτάκτου ανάγκης. Οι σύγχρονοι κινητήρες ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και το ψυκτικό υγρό που διαθέτουν έχει σημείο βρασμού πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου. Αντιθέτως, το νερό βράζει πιο γρήγορα κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση του κινητήρα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ