Τι κάνω σε περίπτωση που πλημμυρίσει το αυτοκίνητό μου;

plimirismeno autokinito

Η κλιματική κρίση και οι ασυντήρητες υποδομές αποχέτευσης των υδάτων, φέρνουν συχνά πυκνά στην επικαιρότητα των ειδήσεων εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια γκαράζ.

Ειδικά στις πόλεις, δεν χρειάζεται να βρέξει δυνατά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε μανιασμένα ποτάμια και να εισβάλει το νερό παντού. Για ένα αυτοκίνητο, οι συνθήκες αυτές αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του. Σίγουρα, τα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούν να διαχειριστούν νερό χαμηλής στάθμης, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί ιδανική συνθήκη η παραμονή μεγάλης διάρκειας σε νερό ικανού βάθους. Παρόλα αυτά, και με δεδομένο ότι οι πλημμύρες είναι αναπόφευκτες και συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, φτιάξαμε ένα μίνι “οδηγό επιβίωσης” σε περίπτωση που πλημμυρίσει το αυτοκίνητό σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Car flood 1

Πρώτα απ’ όλα, μην επιχειρήσετε να θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα. Το νερό θα εισέλθει στα σωθικά του κινητήρα και η βλάβη μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Σε περίπτωση που κάνετε το λάθος και προσπαθήσετε να εκκινήσετε έναν βουλιαγμένο στο νερό κινητήρα να ξέρετε ότι το κόστος επισκευής θα είναι υψηλό, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα αλλαγής του κινητήρα. Επίσης, να ξέρετε ότι τα λιμνάζοντα νερά επηρεάζουν το σύστημα πέδησης (φρένα), τον συμπλέκτη και πολλά ακόμα περιφερειακά συστήματα ζωτικής σημασίας. Μην επιχειρήσετε να επέμβετε σε κάτι χωρίς την παρουσία του έμπιστου μηχανικού σας.

Έκτακτη επικαιρότητα-Δακτύλιος: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν

Από την στιγμή που με την βοήθεια της οδικής βοήθειας ή του κρατικού μηχανισμού μετακινήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα στεγνό σημείο, τότε θα πρέπει να ελέγξετε για λιμνάζοντα νερά όλα τα σημεία της καμπίνας, καθώς και τον χώρο αποσκευών και κινητήρα. Οι καλωδιώσεις και τα διάφορα εξαρτήματα δεν αρέσκονται σε παραμονή στο νερό και θα είναι τα πρώτα που θα παραδώσουν πνεύμα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να κινηθείτε άμεσα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Το ιδανικότερο μέσο για απορρόφηση των υδάτων είναι μια ηλεκτρική σκούπα που έχει αυτή την δυνατότητα ή πολλές απορροφητικές πετσέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Car Flood 2

Η αφαίρεση του νερού από την καμπίνα είναι μόνο η μισή δουλειά και δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα. Για αυτό, αμέσως μετά θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το στεγνώσετε. Εάν σας κάνει το χατίρι ο καιρός και έχει ηλιοφάνεια, τότε είστε τυχεροί. Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας με ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες και αφήστε την θερμότητα του ήλιου να κάνει τα “μαγικά” της. Σε αντίθετη περίπτωση, βρείτε έναν στεγανό ανοιχτό χώρο στάθμευσης και χρησιμοποιείστε κάποιον ανεμιστήρα για να δημιουργείτε ρεύμα αέρα. Μάλιστα, εάν ο κινητήρας δεν έπαθε ζημιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα θέρμανσης της καμπίνας για την αφύγρανσή της.

Τέλος, θα πρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες και να καλέσετε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να σας καθοδηγήσει στα γραφειοκρατικά και να εκτιμήσει την κατάσταση. Συνήθως, οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ένα αυτοκίνητο πλημμυρισμένο όταν το νερό έχει φτάσει στο ταμπλό και έτσι δεν θα αναζητήσουν τρόπο για την επισκευή του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για το τι πρέπει να πράξετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ