Σφοδρή καταιγίδα στους δρόμους: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τους οδηγούς

υδρολίσθηση οδήγηση σε βροχή

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε πολλές περιοχές της χώρας, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις των οδηγών οι οποίοι κινδυνεύουν από ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο.

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα μας, με σφοδρές βροχοπτώσεις να πλήττουν διάφορες περιοχές, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις μεγάλα προβλήματα.

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται και οι μετακινήσεις, με τους οδηγούς να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Οι παγίδες που κρύβουν οι σφοδρές περιπτώσεις είναι πολλές, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει «ακούει» στο όνομα…υδρολίσθηση και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

υδρολίσθηση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι υδρολίσθηση;

Για να κατανοήσουμε τι είναι η υδρολίθηση, αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: Κάθε ελαστικό - το οποίο είναι το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο – έχει αυλακώσεις οι οποίες απομακρύνουν το νερό που υπάρχει μεταξύ πέλματος και οδοστρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσφυση.

Η υδρολίσθηση κάνει την εμφάνισή της όταν η ποσότητα του νερού στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη που τα ελαστικά χάνουν τις «αποχετευτικές» ιδιότητές τους, δηλαδή δεν μπορούν να απομακρύνουν το νερό μέσω των αυλακώσεών τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να γλιστρά με μηδενική πρόσφυση, και ο έλεγχος του αυτοκινήτου καθίσταται πραγματικά αδύνατος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο μιας και μπορεί να αιφνιδιάσει ακόμα και τον πιο έμπειρο οδηγό.

υδρολίσθηση

Πώς μπορώ να προστατευτώ

Προκειμένου να υψώσουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην υδρολίσθηση οφείλουμε να διατηρούμε σε άριστη κατάσταση τα ελαστικά των αυτοκινήτων, φροντίζοντας για τις σωστές πιέσεις αέρα. Σε περίπτωση που τα ελαστικά έχουν φθαρμένο πέλμα ή είναι ηλικίας άνω των 3 ετών, τότε τα αντικαθιστούμε άμεσα, μιας και αδυνατούν να απομακρύνουν με αποτελεσματικότητα ακόμα και τη μικρότερη συγκέντρωση του νερού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υδρολίσθηση

Σύμφωνα με έρευνες, η κακή κατάσταση των ελαστικών είναι υπεύθυνη για το 30% των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται τον χειμώνα.

Παράλληλα, φροντίζουμε να κινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου υπάρχει καλύτερη ορατότητα, αποφεύγουμε τα σημεία όπου έχει συγκεντρωθεί νερό και κινούμαστε σε χαμηλή ταχύτητα.

Τέλος, αν αντιληφθούμε ότι η υδρολίσθηση έχει κάνει την εμφάνισή της, αφήνουμε απαλά το γκάζι. Με αυτόν τον τρόπο, χαρίζουμε στα ελαστικά περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποβάλλουν αυτά το νερό και να ανακτήσουν πρόσφυση το συντομότερο δυνατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ