Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσω την οδήγηση - Τι πρέπει να γνωρίζω

Ηλικιωμένος οδηγός

Οι ειδικοί αναφέρουν με ακρίβεια τα σημάδια που μαρτυρούν ότι είναι ώρα να πάψετε να είστε οδηγός.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για ασφαλή οδήγηση είναι να γνωρίζεις πότε πρέπει να αφήσεις για πάντα το τιμόνι. Είναι πολύ δύσκολο για αρκετούς οδηγούς να εγκαταλείψουν την ελευθερία που δίνει η άδεια οδήγησης, αλλά όταν η ασφάλεια των επιβατών και των άλλων χρηστών του δρόμου εξαρτάται από αυτή, οι ειδικοί στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης λένε ότι πρέπει να το κάνουν.

Old drivers 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, επισημαίνουν τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί θα πρέπει να σκεφτούν να σταματήσουν την οδήγηση. Πριν πάρουν όμως μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των ανθρώπων γύρω τους.

Αξίζει να σκεφτείτε να σταματήσετε την οδήγηση εάν:

  • τα μέλη της οικογένειάς σας αρχίζουν να φοβούνται όταν οδηγείτε
  • ο γιατρός σας ανησυχεί ότι δεν είστε σωματικά ή/και διανοητικά σε θέση να οδηγείτε
  • αισθάνεστε άβολα ενώ οδηγείτε

Η όραση και η ακοή σας επιδεινώνονται γρήγορα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να συνεχίσετε να οδηγείτε περισσότερο και οι ειδικοί επισημαίνουν μερικούς από αυτούς.

Old drivers 3

Διατηρήστε την καλή φόρμα

Αν και η οδήγηση δεν είναι μια ιδιαίτερα επίπονη δραστηριότητα, σίγουρα απαιτεί μία Α φυσική κατάσταση. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία συνολικά και με τη σειρά της αυξάνει την ικανότητά σας να είστε σε εγρήγορση. Το καθημερινό περπάτημα είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνουν σε φόρμα οι ηλικιωμένοι.

Ελέγχετε τακτικά την όραση και την ακοή σας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ακούς και να βλέπεις. Αυτές οι αισθήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση, γι' αυτό προγραμματίστε με το γιατρό σας τακτικά τεστ όρασης και ακοής.

Old drivers 4

Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακά σας

Τα φάρμακα μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια. Να διαβάζετε πάντα τα φυλλάδιά τους και να έχετε κατά νου τις παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η υπνηλία.

Οδηγήστε μόνο με καλό καιρό και κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση, οπότε σκεφτείτε δύο φορές πριν πιάσετε το τιμόνι μια “δύσκολη” ημέρα.

Old drivers 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφύγετε να οδηγείτε μόνοι σας

Εάν έχετε κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια που επηρεάζει απρόβλεπτα την ικανότητά σας να οδηγείτε, φροντίστε να έχετε για συνοδηγό κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας που έχει δίπλωμα οδήγησης.

Αποδεχτείτε τα όριά σας

Μάθετε να αποδέχεστε το γεγονός ότι όσο μεγαλώνετε, η ικανότητά σας να οδηγείτε περιορίζεται. Θα πρέπει να οδηγείτε πιο προσεκτικά, να τηρείτε με ευλάβια τα όρια ταχύτητας, να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου και να αυξήσετε ελαφρώς τη συνηθισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ