Σβήνεις το αυτοκίνητο με το air condition αναμμένο; Να γιατί δεν πρέπει να το κάνεις

Air condition

Αρκετοί οδηγοί παραβλέπουν τις οδηγίες χρήσης του συστήματος κλιματισμού, είτε από αμέλεια είτε από βιασύνη, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αποτελεσματικότητα και την διάρκεια ζωής του.

Το σύστημα κλιματισμού διευκολύνει αρκετά τη ζωή του οδηγού και των επιβατών, καθώς προσφέρει ένα πιο άνετο περιβάλλον στην καμπίνα. Ακόμη και την πιο ζεστή μέρα, το σύστημα κλιματισμού θα φροντίσει για δροσερές μετακινήσεις, με τον ζεστό αέρα, τα καυσαέρια και τη σκόνη να μένουν έξω από τα κλειστά παράθυρα.

Ωστόσο, ορισμένες φορές τα συστήματα κλιματισμού μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη και αντί για φρέσκο κρύο αέρα, να φέρνουν στην καμπίνα ζεστό αέρα με μυρωδιά μούχλας και υγρασίας. Και μάλιστα, λίγοι συνειδητοποιούν ότι οι ένοχοι για την μη σωστή λειτουργία του air condition είναι οι ίδιοι, μιας και τόσο καιρό έσβηναν τον κινητήρα του αυτοκίνητου, χωρίς πρώτα να απενεργοποιήσουν το σύστημα κλιματισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Air condition 2

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο κρύος αέρας που περνά από το σύστημα και μέσω των αεραγωγών ψύχει την καμπίνα, μειώνει την θερμοκρασία και άλλων επιφανειών και μερών που βρίσκονται κοντά στο σύστημα κλιματισμού. Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν ζεστό κινητήρα που αυξάνει την θερμοκρασία στον χώρο του κινητήρα, με ότι περιλαμβάνει αυτός. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία στα δροσερά μέρη του συστήματος κλιματισμού και να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την δημιουργία επιβλαβών βακτηρίων με δυσάρεστη οσμή. Πως όμως μπορεί να αποφευχθεί αυτό;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το απενεργοποιείται πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα να λειτουργεί ο κλιματισμός μέχρι την ώρα που θα τραβήξετε χειρόφρενο, διατηρώντας το αυτοκίνητό σας δροσερό αφότου έχετε απομακρυνθεί. Είναι προτιμότερο δηλαδή να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό μερικά λεπτά πριν ολοκληρώσετε την διαδρομή σας, και ακόμα καλύτερα εάν διατηρήσετε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας για να "στεγνώσουν" οι αεραγωγοί και το σύστημα. Έτσι, θα μειώσετε και τις πιθανότητες να δημιουργηθούν βακτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να γνωρίζει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε επισκευή. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την λειτουργία του συστήματος κλιματισμού καθ' όλη τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου, ενώ είναι υποχρεωτική και η απολύμανση του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Air condition 4

Πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την κατάσταση του σωλήνα αποστράγγισης υγρασίας. Εάν βουλώσει, τότε τα βακτήρια θα δημιουργήσουν αποικεία και το νερό μπορεί τελικά να χυθεί στην καμπίνα.

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε υγιές το air condition του αυτοκινήτου σας είναι να φροντίζετε να “στεγνώνετε” το σύστημα πριν σβήσετε τον κινητήρα, κλείνοντας τον κλιματισμό δύο με τρία λεπτά νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ