Οδηγός επιβίωσης: Πότε πρέπει να αντικαταστήσω το αυτοκίνητό μου;

έλεγχος αυτοκινήτου

Η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου αποτελεί μια απόφαση η οποία αλλάζει και μάλιστα προς το καλύτερο τη ζωή μας. Πότε όμως είναι η σωστή στιγμή για να υποδεχθούμε ένα νέο τετράτροχο μέλος στην οικογένειά μας;

Ανεξάρτητα από την αγάπη που μπορεί να τρέφει κανείς για την αυτοκίνηση, παρακολουθώντας λιγότερο ή περισσότερο στενά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου συνιστά μια αναγκαιότητα για όλους εκείνους που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη μορφή μετακίνησης.

Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να προχωρήσουμε στην αντικαταστάση του παλιού μας αυτοκινήτου, με ένα νέο, ασφαλέστερο και αποδοτικότερο.

1. Συχνές βλάβες υψηλού κόστους

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κι ένας ανθρώπινος οργανισμός, έτσι και το αυτοκίνητό μας «γερνάει» με το πέρασμα του χρόνου αλλά και των χιλιομέτρων τα οποία έρχονται να προστεθούν στο κοντέρ. Αυτή η γήρανση, λοιπόν, οδηγεί σε υψηλότερες ανάγκες συντήρησης και σε βλάβες, το κόστος των οποίων πλησιάζει ακόμα και την ίδια την αξία του αυτοκινήτου μας. Αυτό είναι και το σημείο μηδέν για ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση της αντικατάστασής του.

2. Υψηλή κατανάλωση καυσίμου

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει να κάνει με το κόστος χρήσης ενός παλαιού αυτοκινήτου είναι κατά κανόνα υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Στις περιπτώσεις μάλιστα που διανύουμε μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση, η εξοικονόμηση καυσίμου την οποία μπορούμε να επιτύχουμε με την απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου, πρόκειται να χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που θα προκύψει για την αγορά του.

3. Μεταπωλητική αξία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια, η πρακτική λοιπόν που θέλει την αντικατάστασή του πριν επέλθει η πλήρης απαξίωσή του στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία απόκτησης ενός νέου.

4. Περιορισμοί κίνησης

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της επιβολής περιορισμών στην κίνηση παλαιότερης τεχνολογίας οχημάτων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ευρώπης με σκοπό τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στην Ελλάδα, το πιο χαρακτηριστικό μέτρο είναι αυτό του δακτυλίου, από το οποίο είχαν εξαιρεθεί τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου μπορεί να σας εξασφαλίσει πρόσβαση στο κέντρο μιας πόλης, τότε το γεγονός αυτό θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία ένα έξτρα κίνητρο.

5. Ασφάλεια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια σε σχέση με ένα που μετρά μία ή περισσότερες δεκαετίες ζωής. Κι αυτό δεν σχετίζεται μόνον με τον επιπλέον εξοπλισμό που φέρει ένα σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητο αλλά και με την εξέλιξη η οποία έχει επιτευχθεί στην κατασκευή των πλαισίων και την ικανότητά τους να διατηρούν ανέπαφο τον θάλαμο επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Όπως και να έχει, συστήματα όπως το ESP για παράδειγμα ή της αυτόνομης πέδησης (υποχρεωτικός εξοπλισμός) μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια.

6. Ευχρηστία

Ένα σύγχρονο τετράτροχο είναι κατά κανόνα ένα αυτοκίνητο που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις, διαθέτοντας πλήθος εφαρμογών που διευκολύνουν το έργο του οδηγού αλλά κάνουν την παραμονή των επιβατών σε αυτό πιο ευχάριστη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της κάμερας οπισθοπορείας, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και το ενεργό cruise control. Αντιστοίχως, ένα πλήρως διασυνδεδεμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας προσφέρει πλήθος πληροφοριών στον οδηγό, οι οποίες με τη σειρά τους μας γλιτώνουν χρόνο και χρήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Αλλαγή στις μεταφορικές μας ανάγκες

Με το πέρασμα του χρόνου οι μεταφορικές μας ανάγκες αλλάζουν. Τα φοιτητικά μας χρόνια απαιτούν ένα μικρό και προσιτό αυτοκίνητο, μια οικογένεια αναζητά την πρακτικότητα και τους χώρους, ένα ζευγάρι το αυτοκίνητο που θα μπορέσει να υποστηρίξει το λιγότερο ή περισσότερο έντονο lifestyle. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας με ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις και αυτή είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή αφορμή ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την αντικατάστασή του.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητοΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ