Πότε μπορείς να οδηγήσεις χωρίς δίπλωμα -Τι πρέπει να γνωρίζεις

Δίπλωμα οδήγησης

Η οδήγηση χωρίς την απαιτούμενη άδεια, είτε σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή συνιστά παράβαση η οποία τιμωρείται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που ο Νόμος το επιτρέπει.

Η απόκτηση μιας άδειας οδήγησης, πέρα της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Νόμος και των κυρώσεων που προβλέπει σε αντίθετη περίπτωση, αποτελεί μια διαδικασία από την οποία οφείλουμε όλοι να περάσουμε ώστε να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις και την εξοικείωση που θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε στην άσφαλτο με ασφάλεια.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες περιπτώσεις όπου η απουσία της άδειας οδήγησης, είτε σε φυσική είτε σε ψηφιακή μορφή, θεωρείται ως έναν βαθμό δικαιολογημένη και ως εκ τούτου δεν τιμωρείται από τον Νόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης μετά από κάποια τροχονομική παράβαση, ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του μέχρι εκείνο το σημείο που θα σταθμεύσει το όχημα. Σε περίπτωση νέου ελέγχου, κατά μήκος αυτής της διαδρομής, ο οδηγός οφείλει να επιδείξει τη σχετική κλήση.

Δίπλωμα οδήγησης

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση επίδειξης του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, η αναστολή της άδειας θα εμφανιστεί στη βάση δεδομένων των αστυνομικών αρχών.

Στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής, ο οδηγός οφείλει να το δηλώσει στις αστυνομικές ώστε αυτομάτως να αποκτήσει το δικαίωμα της έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται ηλεκτρονικά και ο οδηγός είτε μπορεί να την αποθηκεύσει στο κινητό του είτε να την εκτυπώσει και να επιδείξει σε ενδεχόμενο έλεγχο το συγκεκριμένο έγγραφο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλό θα ήταν, βέβαια, την προσωρινή άδεια οδήγησης να τη συνοδεύει και το έγγραφο απώλειας ή κλοπής.

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Προσωρινή άδεια οδήγησης οφείλουν να εκδώσουν και εκείνοι που αλλάζουν κατηγορία διπλώματος, το ανανεώνουν ή το εκδίδουν για πρώτη φορά. Η χρήση του προσωρινού διπλώματος οδήγησης είναι νόμιμη το διάστημα εκείνο που μεσολαβεί μέχρι και την έκδοση του φυσικού εγγράφου. Μετά την έκδοση παύει αυτομάτως να ισχύει και ο οδηγός οφείλει να φέρει είτε το ψηφιακό είτε φυσικό έγγραφο της άδειας οδήγησης.

Σε περίπτωση ελέγχου (ή τροχαίου ατυχήματος) ο χρήστης του οχήματος που δεν έχει στην κατοχή του το κατάλληλο διπλωμα οδήγησης, ή η άδεια του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο, τιμωρείται και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έναν έως και 12 μήνες.

Παράλληλα το άτομο καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν έχει στην κατοχή του μη κατάλληλη άδεια για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί τότε αυτή αφαιρείται για 30 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ο οδηγός διαθέτει σε ισχύ την απαραίτητη άδεια αλλά δεν μπορεί να την επιδείξει τότε το πρόστιμο είναι 20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ