Πότε είναι η σωστή στιγμή να αλλάξω αυτοκίνητo;

Γυρισμένα χιλιόμετρα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 2021 συμβουλές

Κάποια στιγμή έρχεται εκείνη η ώρα που πρέπει να δώσουμε το παλιό μας αυτοκίνητο και να πάρουμε ένα νέο. Πότε όμως είναι η σωστή;

Η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου φέρνει πολλά καλά μαζί της και καταφέρνει να αλλάζει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Έτσι ανεξάρτητα από την αγάπη που έχουμε για το αυτοκίνητο που βρίσκεται ήδη στην κατοχή μας, η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου συνιστά μια αναγκαιότητα για όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να μετακινούνται με τέσσερεις τροχούς.

Το ερώτημα φυσικά που βρίσκεται στο μυαλό όλων εκείνων που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητο τους με ένα νέο είναι το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να προχωρήσουν στην αντικαταστάση του και να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επίπεδα άνεσης, ασφάλειας που θα προσφέρει αυτό αλλά και από τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει γενικότερα στη σχεδίαση του. Τα «σημάδια» που ακολουθούν είναι και εκείνα που πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταλάβουμε ότι ήρθε εκείνη η ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Συχνές βλάβες υψηλού κόστους

Όπως κι ένας ανθρώπινος οργανισμός, έτσι και το αυτοκίνητό μας «γερνάει» με το πέρασμα του χρόνου αλλά και των χιλιομέτρων τα οποία έρχονται να προστεθούν στο κοντέρ. Αυτή η γήρανση, λοιπόν, οδηγεί σε υψηλότερες ανάγκες συντήρησης και σε βλάβες, το κόστος των οποίων πλησιάζει ακόμα και την ίδια την αξία του αυτοκινήτου μας. Αυτό είναι και το σημείο μηδέν για ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση της αντικατάστασής του.

2. Υψηλή κατανάλωση καυσίμου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει να κάνει με το κόστος χρήσης ενός παλαιού αυτοκινήτου είναι κατά κανόνα υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Στις περιπτώσεις μάλιστα που διανύουμε μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση, η εξοικονόμηση καυσίμου την οποία μπορούμε να επιτύχουμε με την απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου, πρόκειται να χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που θα προκύψει για την αγορά του.

3. Μεταπωλητική αξία

Η μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια, η πρακτική λοιπόν που θέλει την αντικατάστασή του πριν επέλθει η πλήρης απαξίωσή του στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία απόκτησης ενός νέου.

4. Περιορισμοί κίνησης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της επιβολής περιορισμών στην κίνηση παλαιότερης τεχνολογίας οχημάτων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ευρώπης με σκοπό τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στην Ελλάδα, το πιο χαρακτηριστικό μέτρο είναι αυτό του δακτυλίου, από το οποίο είχαν εξαιρεθεί τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου μπορεί να σας εξασφαλίσει πρόσβαση στο κέντρο μιας πόλης, τότε το γεγονός αυτό θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία ένα έξτρα κίνητρο.

5. Ασφάλεια

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια σε σχέση με ένα που μετρά μία ή περισσότερες δεκαετίες ζωής. Κι αυτό δεν σχετίζεται μόνον με τον επιπλέον εξοπλισμό που φέρει ένα σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητο αλλά και με την εξέλιξη η οποία έχει επιτευχθεί στην κατασκευή των πλαισίων και την ικανότητά τους να διατηρούν ανέπαφο τον θάλαμο επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Όπως και να έχει, συστήματα όπως το ESP για παράδειγμα ή της αυτόνομης πέδησης (υποχρεωτικός εξοπλισμός) μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Ευχρηστία

Ένα σύγχρονο τετράτροχο είναι κατά κανόνα ένα αυτοκίνητο που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις, διαθέτοντας πλήθος εφαρμογών που διευκολύνουν το έργο του οδηγού αλλά κάνουν την παραμονή των επιβατών σε αυτό πιο ευχάριστη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της κάμερας οπισθοπορείας, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και το ενεργό cruise control. Αντιστοίχως, ένα πλήρως διασυνδεδεμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας προσφέρει πλήθος πληροφοριών στον οδηγό, οι οποίες με τη σειρά τους μας γλιτώνουν χρόνο και χρήμα.

7. Αλλαγή στις μεταφορικές μας ανάγκες

Με το πέρασμα του χρόνου οι μεταφορικές μας ανάγκες αλλάζουν. Τα φοιτητικά μας χρόνια απαιτούν ένα μικρό και προσιτό αυτοκίνητο, μια οικογένεια αναζητά την πρακτικότητα και τους χώρους, ένα ζευγάρι το αυτοκίνητο που θα μπορέσει να υποστηρίξει το λιγότερο ή περισσότερο έντονο lifestyle. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας με ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις και αυτή είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή αφορμή ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την αντικατάστασή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ