Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με αναμμένο το λαμπάκι βενζίνης;

Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με το λαμπάκι καυσίμου αναμμένο

Το κίτρινο λαμπάκι που ανάβει στον πίνακα πληροφοριών του αυτοκινήτου όταν τελειώνει το καύσιμο είναι μια προειδοποίηση που δεν πρέπει να αποτελεί πηγή πανικού για τον οδηγό.

Στους δρόμους της πόλης όπου υπάρχουν βενζινάδικα σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα οργάνων που υποδηλώνει ότι στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου υπάρχει πλέον μια πολύ μικρή ποσότητα, δεν είναι ικανή να ανησυχήσει έναν οδηγό.

Ωστόσο η εμφάνιση της προειδοποίησης για εξάντληση του καυσίμου όταν βρισκόμαστε στο αυτοκινητόδρομο θα μπορούσε να προκαλέσει μια μίνι αναστάτωση, ειδικά αν έχουμε μόλις περάσει έναν σταθμό ανεφοδιασμού και δεν γνωρίζουμε πόσα χιλιόμετρα μπορούμε να διανύσουμε με το λαμπάκι αναμμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου έχουν φροντίσει ώστε η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών να ενεργοποιείται σχετικά έγκαιρα, όταν στο ρεζερβουάρ υπάρχει ακόμη μια ελάχιστη πλέον αλλά επαρκή ποσότητα καυσίμου ώστε να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα μέχρι και το επόμενο πρατήριο καυσίμων.

Η ποσότητα καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο και το μέγεθός του. Ξεκινά από τα περίπου 5,5 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 λίτρα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ειδικές περιπτώσεις μεγάλων αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων όπου το λαμπάκι μπορεί να ανάψει και στο ρεζερβουάρ να απομένουν έως και 25 με 30 λίτρα καυσίμου.

Σε κάθε περίπτωση ο κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε η αυτονομία ενός αυτοκινήτου με το λαμπάκι αναμμένο να μη βρίσκεται κάτω από τα 50-60 χιλιόμετρα ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να διανύσουν έτσι ακόμη και 75-80 χιλιόμετρα, ενώ στην περίπτωση των diesel ακόμη και τα 100 χλμ. είναι εφικτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και στον αυτοκινητόδρομο λοιπόν, αν έχετε προσπεράσει έναν σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και δείτε το κίτρινο λαμπάκι να ανάβει δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Συνήθως οι ΣΕΑ βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Αν δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται ο επόμενος σταθμός ανεφοδιασμού στον αυτοκινητόδρομο που κινείστε, αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε την απόσταση που μπορείτε να διανύσετε είναι να μειώσετε την ταχύτητα κίνησής σας στα 90-100 χλμ./ώρα. Εφόσον βρίσκεστε στον επαρχιακό μπορείτε να κινηθείτε με ακόμη μικρότερες ταχύτητες.

Κινούμενοι σταθερά με τις παραπάνω ταχύτητες ως όριο και με την μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ο κινητήρας καταναλώνει ποσότητα καυσίμου κοντά στην ελάχιστη δυνατή, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε το air condition.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε γενικές γραμμές πάντως καλό είναι να προνοούμε για την έγκαιρη πλήρωση του ρεζερβουάρ και να μην φτάνουμε ποτέ να κινούμαστε με το λαμπάκι του καυσίμου αναμμένο, τόσο για την προσωπική μας ηρεμία όσο και για την μακροζωία της αντλίας του καυσίμου που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ