Πώς να φρενάρεις χωρίς να αγγίξεις το φρένο -Η τεχνική που μπορεί να σου σώσει τη ζωή

φρέναρισμα

Η δυσλειτουργία των φρένων είναι ένα από τα σενάρια για τα οποία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι οδηγοί ώστε να καταφέρουν να αντιδράσουν με τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο.

Τα φρένα ή αν προτιμάτε το σύστημα πέδησης είναι από τα πλέον κρίσιμα σε κάθε αυτοκίνητο καθώς μια ενδεχόμενη δυσλειτουργία του δημιουργεί αυτομάτως σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια δύσκολη, κατάσταση γνωρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε και να επιβραδύνουμε ή ακόμα ακινητοποιήσουμε το όχημά μας ακόμα και χωρίς τη χρήση του φρένου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να καταφύγουμε στο κιβώτιο ταχυτήτων. Είτε πρόκειται για μηχανικό είτε για αυτόματο κιβώτιο, ξεκινώντας τη διαδικασία της επιλογής μικρότερων σχέσεων μετάδοσης, δημιουργούμε μια δύναμη επιβράδυνσης η οποία μας επιτρέπει να περιορίσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

Διατηρώντας, λοιπόν, την ψυχραιμία μας και δείχνοντας υπομονή μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση της προσπάθειας ακινητοποίησης του οχήματός μας καταφεύγοντας στο χειρόφρενο.

Και σε αυτήν την περίπτωση η χρήση του χειρόφρενου θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά ώστε να μην προκληθεί η αποσταθεροποίηση του οχήματος. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η επιλογή χρήσης του χειρόφρενου προσφέρεται σε εκείνα τα αυτοκίνητα που η ενεργοποίηση πραγματοποιείται με μηχανικό και όχι με ηλεκτρικό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας εξαντλήσει και αυτό το μέσο, η επόμενη κίνηση είναι να αναζητήσει κανείς έναν δρόμο με ανωφέρεια ή μια επιφάνεια η οποία θα αυξήσει την αντίσταση κύλισης του αυτοκινήτου και θα προκαλέσει την επιβράδυνση ή την ακόμα και την ακινητοποίησή του.

Ως έσχατη λύση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιλογή να προκαλέσουμε την επαφή του αμαξώματος με ένα σταθερό εμπόδιο, όπως για παράδειγμα μια μπαριέρα, ώστε η ελεγχόμενη σύγκρουση να επιβραδύνει το όχημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία θα αντιδράσουμε και η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι δύο παράγοντας που συνήθως καθορίζουν το αν η περιπέτειά μας θα έχει αίσιο τέλος ή όχι.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ