Πώς να επιλέξω το σωστό βενζινάδικο και να αποφύγω τις παγίδες

Βενζινάδικο

Η επιλογή ενός πρατηρίου είναι περισσότερο σημαντική απ΄ όσο πολλοί πιστεύουν καθώς σχετίζεται με την ποιότητα του καυσίμου και ως εκ τούτου με τη μακροζωία του αυτοκινήτου μας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το πρατήριο στο οποίο μόλις ανεφοδιάσατε το αυτοκίνητό σας ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή την οποία θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε; Αν όχι, τότε ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των οδηγών, οι οποίοι θεωρούν ότι όλα τα βενζινάδικα ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο υπηρεσίες, χωρίς να αναζητούν παράτυπους τρόπους ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Χωρίς να «κλέβουν» στις αντλίες, χωρίς να διαθέτουν νοθευμένο ή λαθραία καύσιμα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη μακροζωία του αυτοκινήτου μας προς όφελός τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι διαφορετική -και πολύ πιο σκληρή- από εκείνη που πολλοί πιστεύουν, γεγονός που το αποδεικνύουν και οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών οι οποίοι συχνά-πυκνά ρίχνουν φως στις παράνομες δραστηριότητες πρατηρίων, όποιες κι αν είναι αυτές, επιβάλλοντας την πιο προσεκτική επιλογή των βενζινάδικων.

Ποια είναι, όμως, εκείνα τα κριτήρια βάσει των οποίων οφείλουμε να επιλέγουμε ένα πρατήριο καυσίμου, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις παγίδες και τις περιπέτειες;

1. Το δέλεαρ της χαμηλής τιμής

Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε στο δέλεαρ της χαμηλής τιμής, η οποία αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου για την πλειονότητα των οδηγών.

Ένα φθηνό βενζινάδικο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά… ακριβό, είτε γιατί η ποιότητα καυσίμου που προσφέρει δεν είναι η… ενδεδειγμένη, είτε γιατί η ποσότητα δεν αντιστοιχεί σε εκείνη που αναγράφεται στην αντλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να είμαστε υποψιασμένοι και διατεθειμένοι να θυσιάσουμε μερικά cents ώστε να αποφύγουμε τις παγίδες που μπορεί να κρύβει το πρατήριο καυσίμων με τη θεαματικά χαμηλότερη τιμή.

2. Οι επώνυμες αλυσίδες πρατηρίων

Επιλέγοντας ένα επώνυμο πρατήριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι υπηρεσίες που θα μου παρέχει ακολουθεί τα στάνταρ της εταιρείας που εκπροσωπεί. Ακόμα, λοιπόν, κι ανήκει σε ιδιώτη, οφείλει να προσαρμόζεται στις προδιαγραφές που ορίζει η εταιρεία πετρελαιοειδών που του παρέχει τα καύσιμα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όλα τα επώνυμα πρατήρια υπόκεινται σε ελέγχους από τις ίδιες τις εταιρείες που εκπροσωπούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συναντήσουμε ακόμα και «σφραγισμένες»-πιστοποιημένες αντλίες, οι οποίες εγγυώνται ότι δεν θα προκύψουν αποκλείσεις στην ποσότητα του καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τα εταιρικά πρατήρια

Τα εταιρικά πρατήρια είναι εκείνα που ανήκουν στις ίδιες τις εταιρείες των πετρελαιοειδών και όχι σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να πέσουμε θύμα της πρωτοβουλίας ενός… δαιμόνιου επιχειρηματία να βάλει περισσότερα -από τα προβλεπόμενα- χρήματα στην τσέπη και να εφοδιαστούμε είτε με χαμηλότερης ποιότητας καύσιμο είτε με μικρότερη ποσότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Η εικόνα του πρατηρίου

Ένα σύγχρονο πρατήριο καυσίμων, πέρα από την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει και στην ποιότητα των υπηρεσιών του, μπορεί να μας προσφέρει και τη βεβαιότητα ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου, που σχετίζονται τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα των καυσίμων που θα καταλήξουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας.

Μπορεί, λοιπόν, η ελληνική νομοθεσία να επιβάλλει π.χ. την τοποθέτηση του συστήματος εισροών-εκροών να είναι υποχρεωτική σε όλα τα πρατήρια της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών Ελλάδας και Πρατηριούχων, σχεδόν το 5% των ελληνικών πρατηρίων καυσίμων παρανομούν ενώ το 10% των καυσίμων που διακινούνται στην ελληνική αγορά είτε είναι λαθραίο είτε νοθευμένο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ