Πώς να αυξήσετε τη ζωή του κινητήρα σας

Κινητήρας

Αν το ζητούμενο είναι η μακροζωία ενός κινητήρα και η διατήρηση της αποδοτικής λειτουργίας του, τότε ανάμεσα στις προτεραιότητές μας θα πρέπει να βρίσκεται η τακτική του συντήρηση. Αρκεί όμως μόνον αυτό;

Ο κινητήρας αποτελεί την «καρδιά» ενός αυτοκινήτου και οποιαδήποτε αρρυθμία απειλεί εμμέσως πλην σαφώς τη εύρυθμη λειτουργία ενός οχήματος. Για να εξασφαλίσουμε, λοιπόν, τη μακροζωία του θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά, δίνοντας τη δέουσα προσοχή όχι μόνο στην τακτική συντήρησή του αλλά και στη χρήση του.

Άλλωστε, οποιαδήποτε βλάβη σε έναν κινητήρα κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα, καθιστώντας την επισκευή του μια άσκηση επιμονής και υπομονής, η οποία πολλές φορές δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές ώστε να χαρίσουμε την ευκαιρία στον κινητήρα μας να μακροημερεύσει και να μας χαρίσει πολλά και αποδοτικά χιλιόμετρα.

Κινητήρας

Ο συστηματικός έλεγχος

Aκόμα και ένας περιστασιακός οπτικός έλεγχος του κινητήρα μπορεί να μας γλιτώσει από μια πολύ σοβαρή βλάβη, καθώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να εντοπίσει π.χ. μια διαρροή υγρών ή μετρώντας τη στάθμη του λιπαντικού να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα ακόμα σημάδι δυσλειτουργίας του κινητήρα –πέρα από την απώλεια ή τη διαρροή λιπαντικού- είναι η αδυναμία του να διατηρήσει σταθερό το ρελαντί ή ο ασυνήθιστα πυκνός-ορατός καπνός από το σύστημα εξαγωγής. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμα και ένας ασυνήθιστος θόρυβος από το διαμέρισμα του κινητήρα θα πρέπει να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο συνεργείο ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν οφείλεται σε βλάβη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τακτική συντήρηση

Aκούγεται αυτονόητο ότι ένας κινητήρας θα πρέπει να συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία προβλέπονται από τον κατασκευαστή του. Για παράδειγμα, η έγκαιρη αντικατάσταση των λαδιών μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή λίπανση των επιμέρους τμημάτων του κινητήρα, ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό για να διασφαλίσουμε τη μακροζωία του.

Εκτός από τα λιπαντικά, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, οφείλει κανείς να αντικαθιστά εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών το φίλτρο αέρα, το φίλτρο βενζίνης, τους ιμάντες, τους σπινθηριστές και οποιοδήποτε αναλώσιμο υλικό σχετίζεται με τη λειτουργία του κινητήρα.

To σύστημα ψύξης

Ένα κρίσιμο στοιχείο για τη απρόσκοπτη λειτουργία ενός κινητήρα είναι η διατήρησή του στην επιθυμητή θερμοκρασία και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν το σύστημα ψύξης παραμένει αποδοτικό. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σε περίπτωση που θελήσουμε να αντικαταστήσουμε το ψυκτικό υγρό ή να συμπληρώσουμε αν και εφόσον παρατηρήσουμε πτώση στη στάθμη του. Μια ακόμα εργασία η οποία μπορεί να μας εγγυηθεί την αποδοτική λειτουργία του συστήματος ψύξης είναι ο καθαρισμός του κυκλώματος, για τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάθμη καυσίμου

H συνήθεια να εξαντλούμε τα αποθέματα καυσίμου στο αυτοκίνητό μας, παρατηρώντας τον αντίστοιχο δείκτη να φλερτάρει με ένα νέο… ιστορικό χαμηλό συνιστά ένα υπολογίσιμο ρίσκο για την «υγεία» του κινητήρα μας.

Και αυτό γιατί αναγκάζοντας το σύστημα παροχής καυσίμου να τροφοδοτείται από το χαμηλότερο σημείο της δεξαμενής καυσίμου, κινδυνεύουμε να αντλήσουμε τις επικαθήσεις οι οποίες παρατηρούνται εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εξαντλούμε την ικανότητα του φίλτρου καυσίμου να συγκρατεί ξένα σώματα, ρισκάροντας κάποια από αυτά να καταλήξουν στον κινητήρα μας.

Κινητήρας

Οι οδηγικές συνήθειες

σύγχρονοι κινητήρες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτρέψουν μια βλάβη η οποία θα οφείλεται σε μια λάθος κίνηση του οδηγού, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι αν τα λάθη επαναλαμβάνονται, αποκτώντας τη συνέπεια και τη συχνότητα μιας… κακής συνήθειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα η υπέρμετρη πίεση του δεξί πεντάλ και η διατήρηση των στροφών λειτουργίας ενός κινητήρα σε υψηλά επίπεδα μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο γιατί θα αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου, αλλά γιατί θα στρεσάρει όλα τα επιμέρους τμήματα του κινητήρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του.

Στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσουν οι άτσαλες αλλαγές ταχυτήτων και ειδικότερα εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν την απότομη πτώση ή αύξηση των στροφών λειτουργίας του κινητήρα. Τέλος, θυμηθείτε ότι ένας «κρύος» ή ένας υπερθερμασμένος κινητήρας είναι πιο ευάλωτος, θα χρειαστεί, λοιπόν, να δείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση αν και εφόσον η θερμοκρασία λειτουργίας δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ