Πώς με 3 κινήσεις μπορείς να γλιτώσεις 1.000 ευρώ το χρόνο -Τι να προσέξεις

Supermarket αυτοκίνητο

Ακολουθώντας τρεις πολύ απλές συμβουλές μπορούμε να αραιώσουμε τις επισκέψεις μας στα πρατήρια υγρών καυσίμων, εξοικονομώντας χρήματα.

Αισθητά μειωμένες είναι οι τιμές των καυσίμων φέτος το καλοκαίρι συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τα Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας ήταν 1,869 ευρώ/λίτρο, όταν ένα χρόνο πριν έφτανε τα 2,344 ευρώ/λίτρο.

Η μείωση στις τιμές σίγουρα αποτελούν… βάλσαμο για τους οδηγούς. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή των 1,869 ευρώ/λίτρο, μόνο χαμηλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, πόσω μάλλον όταν πριν από λίγα χρόνια ο ανεφοδιασμός ενός βενζινοκίνητου οχήματος γινόταν με λιγότερα από 1,5 ευρώ/λίτρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κατανάλωση καυσίμου

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η βενζίνη συνεχίζει να αποτελεί… είδος πολυτελείας για πολλούς οδηγούς, το carandmotor παρουσιάζει τρεις απλούς τρόπους οι οποίοι υπόσχονται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και επομένως αραίωση των επισκέψεων στα πρατήρια.

Ταχύτητα κίνησης

Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε εφόσον θέλουμε να ρίξουμε την κατανάλωση καυσίμου είναι να μειώσουμε την ταχύτητα κίνησης, και ας φτάσουμε λίγα λεπτά αργότερα στον προορισμό μας.

Επί παραδείγματι, σύμφωνα με έρευνες, στις λεωφόρους των πόλεων δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 75 χλμ./ώρα. Επίσης, ο οδηγός θα πρέπει να «φτάνει» σε αυτή την ταχύτητα όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ομαλά, με σταδιακή και ήπια επιτάχυνση, και σωστές αλλαγές σχέσεων λίγο πριν την δεύτερη χιλιάδα στροφών περιστροφής του κινητήρα.

πόδι στο γκάζι αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επαρχιακούς δρόμους η ενδεδειγμένη ταχύτητα είναι τα 80 χλμ./ώρα - επιλέγοντας πάντα τη σωστή σχέση στο κιβώτιο- ενώ στον αυτοκινητόδρομο ιδανικές ταχύτητες κίνησης είναι τα 110-120 χλμ./ώρα.

Πίεση ελαστικών

Για την αραίωση των επισκέψεων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα ελαστικά μας πρέπει να έχουν την πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, μια απώλεια πίεσης της τάξης του 10% αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 2%.

Σε περίπτωση, τώρα, που η απώλεια πίεσης αγγίξει το 20%, τότε η επιβάρυνση της μέσης τιμής της κατανάλωσης καυσίμου αγγίζει το 4%. Ως ποσοστό μπορεί να ακούγεται μικρό, ωστόσο, αν το αναγάγει κανείς στα δεκάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα τα οποία διανύει ένα αυτοκίνητο κάθε χρόνο, τότε μεταφράζεται σε αρκετά επιπλέον λίτρα καυσίμου τα οποία καταναλώνονται εξαιτίας της χαμηλής πίεσης των ελαστικών.

πίεση ελαστικών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόρτωση αυτοκινήτου

Ένας ακόμη παράγοντας που συχνά αγνοείται από τους οδηγούς και επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου είναι το βάρος του αυτοκινήτου. Επομένως, όσο περισσότερο φορτώσουμε το ΙΧ μας με αποσκευές τόσο πιο γρήγορα θα επισκεφθούμε το πρατήριο υγρών καυσίμων.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να κουβαλάμε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας αλυσίδες χιονιού, πέδιλα χιονιού, ή τεράστιες εργαλειοθήκες σε διαδρομές που αυτές δεν θα μας χρειαστούν.

φόρτωση αυτοκινήτου

Σε περίπτωση που είμαστε αναγκασμένοι να «τιγκάρουμε» το ΙΧ μας με πράγματα (π.χ. για τις καλοκαιρινές μας διακοπές), τουλάχιστον φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε με τον σωστό τρόπο. Τα βαρύτερα πρέπει τοποθετούνται χαμηλά και προς το κέντρο, και τα ελαφρύτερα περιμετρικά του χώρου ή πάνω από τα βαρύτερα αντικείμενα.

Ακολουθώντας πιστά αυτές τις παραπάνω “must” συμβουλές είναι δεδομένο ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου, εξοικονομώντας σε επίπεδο έτους ένα ποσό που ίσως είναι και… τετραψήφιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ