Πώς με 10 ευρώ μπορείς να σώσεις το αυτοκίνητό σου από κλοπή

κλοπή αυτοκινήτου πώς το προστατεύεις με 10 ευρώ

Οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σε έξαρση στην Ελλάδα και οποιαδήποτε δικλείδα ασφάλειας από την πλευρά του οδηγού είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Η αύξηση στις κλοπές των αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην ελληνική επικράτεια αλλά έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Τα προβλήματα με την παραγωγή νέων αυτοκινήτων και η έλλειψη ανταλλακτικών που πλήττουν την βιομηχανία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύο γεγονότα που έχουν συντελέσει στην αύξηση των κλοπών τόσο των ίδιων των αυτοκινήτων όσο και των ανταλλακτικών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυξημένη «ζήτηση» για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά έχει επιφέρει αλλαγές και στο τρόπο δράσης των κλεφτών, οι οποίοι, βρίσκουν και αυτοί από τη μεριά τους διαρκώς νέους τρόπους για να αφαιρέσουν ό,τι μπορεί να τους προσφέρει κέρδος. Παράλληλα επιδεικνύουν και μεγαλύτερη θρασύτητα επιχειρώντας σε συνθήκες που θεωρούνταν απαγορευτικές μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως για παράδειγμα όταν είναι ακόμη μέρα η σε πολυσύχναστους δρόμους.

Ο κλέφτες αντιδρούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε να προστατέψουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν την τετράτροχη περιουσία τους και να αποτρέψουν τους μακρυχέρηδες από το να την κάνουν δική τους.

Εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους προστασίας ενάντια στην κλοπή αυτοκινήτου (συναγερμός, αντικλεπτικό μπαστούνι), οι ιδιοκτήτες έχουν στη φαρέτρα τους και άλλες αποτελεσματικές επιλογές για να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Μια από τις επιλογές που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στην πράξη και χαρακτηρίζεται παράλληλα για το πολύ χαμηλό κόστος για την εφαρμογή της είναι ο κρυφός διακόπτης kill switch.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εν λόγω διακόπτης τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο στην καμπίνα του αυτοκινήτου με το κάτοχο να έχει την επιλογή να κόψει την τροφοδοσία του ρεύματος σε διαφορετικά σημεία του συστήματος κίνησης, όπως για παράδειγμα στην αντλία βενζίνης, στα μπουζί ή τη μίζα.

Το κόστος του ίδιου του διακόπτη είναι πολύ χαμηλό και ξεκινά κάτω από το ένα ευρώ και φτάνει έως και τα 20 περίπου ευρώ μαζί με τα καλώδια και το ρελέ. Το επόμενο κόστος που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη είναι το κόστος τοποθέτησης από έναν καταρτισμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου, το οποίο επίσης δεν είναι απαγορευτικό.

Με την τοποθέτηση του kill switch, ο κλέφτης, μην γνωρίζοντας γιατί ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια του, αφού ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και αυξάνει για τον ίδιο το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.

Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε πως οτιδήποτε καθυστερεί τους κλέφτες από το να επιτελέσουν το έργο τους αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχουν στην προσπάθειά τους να κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο ή κάποιο μηχανικό μέρος που έχουν βάλει στο μάτι.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ