«Πολική μπάλα» χτυπά την Ελλάδα -Η προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας στους οδηγούς

Οδήγηση με βροχή

Πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και χιόνια θα «χτυπήσει» τη χώρα, με την Πολιτική Προστασία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας ισχυρές συστάσεις στους οδηγούς.

Προ των πυλών βρίσκεται η επέλαση της ψυχρής εισβολής στην Ελλάδα, «σφυροκοπώντας» με σφοδρές βροχοπτώσεις τις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και με χιονοπτώσεις τα ηπειρωτικά ορεινά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών αποστέλλοντας προειδοποιητικά μηνύματα σε Πάτρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, την ίδια ώρα που απευθύνει ισχυρές συστάσεις στους οδηγούς ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, πριν από κάθε μετακίνηση με αυτοκίνητο η Πολιτική Προστασία συμβουλεύει τους οδηγούς να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εξοπλίζουν τα οχήματά τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.). Ακολουθούν οι ειδικότερες οδηγίες προστασίας για κάθε καιρικό φαινόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οδήγηση βροχή καιρικά φαινόμενα

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας

- Ακινητοποιείστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης

- Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
- Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
- Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
- Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί.
- Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις από σήμερα Τετάρτη (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ όλες τις αναλυτικές οδηγίες προστασίας της Πολιτικής Προστασίας.

Οδήγηση βροχή καιρικά φαινόμενα

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ