10:10 ή 9:15; Ποια είναι η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι;

Hands on steering wheel 1

Με το τιμόνι να αποτελεί το χειριστήριο του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου, θα πρέπει όλοι να ξέρουμε πώς να το χειριζόμαστε σωστά για λόγους άνεσης, σωστού ελέγχου και ασφάλειας.

Η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι είναι επιβεβλημένη για ασφαλή οδήγηση και την αποφυγή ατυχημάτων, στην καλύτερη. Πρόκειται για μια σημαντική πτυχή στην εκπαίδευση των νέων οδηγών που συχνά παραβλέπεται ή και αγνοείται.

Ο λόγος που τα χέρια πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση στο τιμόνι είναι για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκίνητου μας. Ως γνωστόν, η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι ακολουθεί το πρότυπο του αναλογικού ρολογιού και είναι 9:15 (εννιά και τέταρτο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hands on steering wheel 3

Αυτό σημαίνει ότι το αριστερό χέρι θα πρέπει να τοποθετείται ελαφρώς πάνω από την μέση (στο 9 ενός ρολογιού), ενώ το δεξί στο αντίστοιχο σημείο της άλλη πλευράς (στο 3 ενός ρολογιού).

Η συγκεκριμένη θέση των χεριών πάνω στο τιμόνι προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτα απ' όλα μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το τιμόνι του αυτοκίνητου με μεγαλύτερη ακρίβεια και να κάνουμε ευκολότερα ελιγμούς για να αποφύγουμε ένα εμπόδιο, άρα έχουμε καλύτερο έλεγχο του αυτοκίνητου.

Ταυτόχρονα, με τα χέρια στις 9:15 μπορούμε να αντιδράσουμε ταχύτερα σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια σταθερή θέση των χεριών, που προσφέρει μεγάλη ευελιξία στις κινήσεις τους.

Hands on steering wheel 7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, όταν οδηγούμε με τα χέρια στις 9:15 νοιώθουμε πιο άνετα στα πολύωρα ταξίδια. Η εξήγηση εντοπίζεται στην καλύτερη στήριξη των καρπών που αποτρέπει την ταχύτερη κούραση των άνω άκρων του σώματος.

Υπάρχει άλλη μία αποδεκτή θέση των χεριών στο τιμόνι, όπως να τα τοποθετηθούν ελαφρώς πιο ψηλά, στις 10:10 (στο 10 και το 2 του αναλογικού ρολογιού). Αυτή η θέση των χεριών είναι ακόμα δημοφιλής και αποδεκτή στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, η θέση με τα χέρια στο 9 και το 3 (9:15 στο ρολόι) θεωρείται πιο ασφαλής και αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και ορισμένες άλλες πτυχές όταν επιλέγουμε τη σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να νοιώθουμε άνετα. Εάν αισθανόμαστε άβολα ή έχουμε πόνο κατά την οδήγηση, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να αλλάξουμε τη θέση των χεριών μας στο τιμόνι, κάτι που είναι επικίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ρυθμίσουμε διαφορετικά το κάθισμα ή το τιμόνι για να νοιώσουμε ακόμα πιο άνετα κατά τον χειρισμό του αυτοκινήτου.

Hands on steering wheel 16
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι επίσης σημαντικό να μην βασιζόμαστε μόνο στη θέση των χεριών στο τιμόνι για τον έλεγχο του οχήματος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε την κίνηση γύρω μας, να ελέγχουμε τους καθρέφτες και να χρησιμοποιούμε σωστά τους δείκτες πορείας για να δείξουμε τις προθέσεις μας στους άλλους οδηγούς.

Συμπερασματικά, η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι είναι μια ουσιαστική πτυχή της εκπαίδευσης των οδηγών και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ασφαλούς και ενός επικίνδυνου ταξιδιού.

Η ιδανική θέση είναι με τα χέρια στο 9 και το 3 του αναλογικού ρολογιού, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να φτιάξουμε συνολικά μια άνετη θέση οδήγησης και να προσέχουμε τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ