Ποια είναι η σωστή βενζίνη για το αυτοκίνητo -Με 95 ή 98 οκτάνια θα κρατήσω τον κινητήρα για μια ζωή

Βενζινάδικο

Όπως και οι diesel έτσι και οι κινητήρες βενζίνης χρειάζονται τον σωστό τύπο για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα με το κοινό να έχει την επιλογή μεταξύ 95 και 100 οκτανίων.

Κάθε οδηγός που σέβεται τον κινητήρα βενζίνης του αυτοκινήτου του και θέλει να το κρατήσει σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση αναφορικά με το ποια βενζίνη, η «95άρα» ή η «100άρα» είναι και η κατάλληλη για το μοτέρ του.

Στην προκειμένη περίπτωση το περισσότερο θεωρείται και καλύτερο και τα 100 οκτάνια είναι προτιμότερα από τα 95, όμως η πραγματικότητα απέχει από αυτό και κάθε τύπος βενζίνης εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό που δεν έχει να κάνει με την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα και τη βελτίωση της καύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια διαφορά μεταξύ 95άρας και super αμόλυβδης βενζίνης έγκειται στον βαθμό οκτανίων (RON) που έχουν, τα οποία -με πολύ απλά λόγια- δείχνουν πόσο «αντέχει» η βενζίνη στην αυτανάφλεξη, στο να καεί δηλαδή από μόνη της και ακανόνιστα μέσα στον κύλινδρο χωρίς η ανάφλεξή της να προέρχεται, όπως θα έπρεπε, από το μπουζί.

Επόμενη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων βενζίνης είναι τα διαφορετικά χημικά πρόσθετα που έχει η απλή αμόλυβδη έναντι της super, με την κάθε εταιρεία να έχει εξελίξει και να αναμιγνύει τα δικά της. Πρόσθετα τα οποία υποβοηθούν κυρίως στον καθαρισμό του κινητήρα και βελτιώνουν με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα καύσης.

Την απάντηση στο ερώτημα «απλή ή σούπερ βενζίνη;» την δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Το είδος της βενζίνης που είναι κατάλληλη για το αυτοκίνητό μας αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στο πορτάκι που δίνει πρόσβαση στην τάπα του ρεζερβουάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων παραγωγής η απλή βενζίνη των 95 οκτανίων είναι και ο σωστός τύπος καυσίμου ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Η χρήση super αμόλυβδης βενζίνης απαιτείται σε συγκεκριμένα, κυρίως σπορ αυτοκίνητα από τον ίδιο τον κατασκευαστή, όταν οι κινητήρες λειτουργούν με υψηλό λόγο συμπίεσης. Κινητήρες με υψηλή συμπίεση δεν έχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και έχει στην κατοχή του το κοινό.

Έτσι η έξτρα «αντοχή» της super αμόλυβδης στην αυτανάφλεξη είναι περιττή για ένα μοτέρ που λειτουργεί με 95άρα βενζίνη και δεν χρειάζεται να γεμίζετε με αυτή το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας εφόσον δεν έχει υπάρχει η σχετική ένδειξη και δεν σας «υποχρεώνει» ο ίδιος ο κατασκευαστής.

Αυτό που αναμφίβολα που πρέπει να προσέχετε είναι η ποιότητα της βενζίνης με την οποία γεμίζετε το ρεζερβουάρ σας και αυτό μπορείτε να το διασφαλίσετε με ανεφοδιασμό μόνο από πρατήρια καυσίμων που εμπιστεύεστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ