Πατάκια στο αυτοκίνητο: Πώς μπορούν να μετατραπούν σε εχθρό του οδηγού;

Πατάκια αυτοκινήτου

Τα πατάκια προστατεύουν το δάπεδο του αυτοκινήτου, αλλά ενδέχεται να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Τα πατάκια αποτελούν ένα απαραίτητο αξεσουάρ του αυτοκινήτου, καθώς διατηρούν το δάπεδο καθαρό από βρωμιές και το προστατεύουν από τις φθορές. Παράλληλα, μπορούν να αναβαθμίσουν και την αισθητική εικόνα του εσωτερικού του αυτοκινήτου, καθιστώντας πιο ευχάριστη τη διαμονή στο όχημα.

Από την άλλη, αυτό το φαινομενικά αθώο αξεσουάρ μπορεί να αποδειχθεί ένας – υπεράνω υποψίας – εχθρός του οδηγού, αποτελώντας την αιτία εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Πολλοί οδηγοί επιλέγουν τα πατάκια του αυτοκινήτου αποκλειστικά με βάση αισθητικά κριτήρια ή κόστους. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα εν λόγω προϊόντα να μην ταιριάζουν με το δάπεδο του αυτοκινήτου τους ή να γλιστρούν και να φεύγουν από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη λειτουργία του πεντάλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πατάκια αυτοκινήτου

Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα περιστατικά στα οποία τα πατάκια του αυτοκινήτου «μπλέχτηκαν» με το πεντάλ του φρένου ή του γκαζιού και ο οδηγός ήταν ανήμπορος να ελέγξει αποτελεσματικά το όχημά του. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ατύχημα με σοβαρές συνέπειες.

Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι οδηγοί που, στην προσπάθειά τους να μη λερώσουν τα πατάκια, τοποθετούν από πάνω τους επιπλέον καλύμματα. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, μειώνεται η απόσταση των πεντάλ από το πάτωμα του αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πεντάλ να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την πλήρη «διαδρομή» τους, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε περίπτωση που χρειαστεί να βυθίσουμε το πόδι μας στο μεσαίο πεντάλ ώστε να «κοκκαλώσουμε» το αυτοκίνητο.

Για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, κάθε οδηγός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την επιλογή του προϊόντος που θα αποκτήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Δεν ταιριάζουν όλα τα πατάκια σε όλα τα αυτοκίνητα. Φροντίζουμε ώστε το πατάκι που θα επιλέξουμε να έχει μέγεθος που ταιριάζει με τον χώρο κάτω από το κάθισμά μας και τα πεντάλ.

- Εφόσον το δάπεδο του αυτοκινήτου μας διαθέτει βάσεις στήριξης για τα πατάκια φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα προϊόν που μπορεί να «κουμπώσει» σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι τα πατάκια δεν θα μετακινηθούν.

πατάκια αυτοκινήτου στήριξη

- Φροντίζουμε το πατάκι που θα επιλέξουμε να έχει αντιολισθητική επιφάνεια (κάτω μέρος), ώστε να μην γλιστράει όταν μετακινούμε τα πόδια μας πάνω σε αυτό.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι η σωστή επιλογή στα πατάκια δεν αρκεί από μόνης της προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν βρεθούμε ενώπιον μιας δυσάρεστης κατάστασης.

Προτού κάτσουμε πίσω από το τιμόνι οφείλουμε να προβαίνουμε σε μία ολιγόλεπτη επιθεώρηση, ελέγχοντας μήπως το πατάκι έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, ή τα κουμπώματα έχουν φύγει από τη βάση στήριξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ