Οθόνες αφής: Πώς να τις καθαρίσεις χωρίς να τις καταστρέψεις

Οθόνη αφής αυτοκινήτου. Πώς να την καθαρίσεις 2022

Οι οθόνες αφής κυριαρχούν στις καμπίνες των σύγχρονων αυτοκινήτων και καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τις καθαρίζουμε χωρίς να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύγχρονο αυτοκίνητο χωρίς οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων είναι κάτι πολύ σπάνιο στις μέρες μας αφού ακόμη και τα πλέον προσιτά μοντέλα έχουν μια κεντρικά τοποθετημένη στο ταμπλό τους.

Ως τέτοιες οι οθόνες αφής, λόγω και της μεγάλης συχνότητας που χρησιμοποιούνται τείνουν να γεμίζουν με δαχτυλιές αλλά και άλλους ρύπους που «κολλάνε» πάνω σε αυτές από το περιβάλλον. Έτσι χρειάζονται τακτικά καθαρισμό για λόγους που έχουν να κάνουν με την αισθητική αλλά και την υγιεινή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να τις καθαρίσετε σωστά και ταυτόχρονα να μην δημιουργήσετε κάποιο μόνιμο πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Σβήσε την οθόνη πριν ξεκινήσεις

Πριν ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε την ή τις οθόνες αφής του αυτοκινήτου μας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τις θέσουμε εκτός λειτουργίας. Έτσι αποφεύγουμε τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια βλάβη στην οθόνη ενώ γίνεται και σημαντικά πιο εύκολο να εντοπίσετε τα σημεία που πρέπει να καθαρίσετε.

Αέρας και μαλακό πανί

Τα εργαλεία που χρειάζεται κανείς για να καθαρίσει τις οθόνες αφής του αυτοκινήτου είναι επί της ουσίας δύο: ένα φυσερό καθαρισμού και ένα καθαρό μαλακό πανί, κατά προτίμηση πανάκι μικροϊνών για τζάμια, ώστε να μην αφήνει σκόνη. Το φυσερό το χρησιμοποιούμε πρώτα για να διώξουμε από την οθόνη ό,τι μπορεί να φύγει μόνο με τον αέρα και θα μπορούσε να γρατσουνίσει την οθόνη με το τρίψιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθάριζε συχνά

Ο συχνός καθαρισμός των οθονών αφής εξασφαλίζει και τον εύκολο καθαρισμό τους γιατί δεν συσσωρεύονται στην επιφάνεια παλιαότεροι και πιο φρέσκοι ρύποι που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να γίνουν πιο σκληροί (σκόνη μαζί με λιπαρές ουσίες) και να κάνουν πιο δύσκολο τον καθαρισμό τους αυξάνοντας παράλληλα το ρίσκο ζημιάς.

Μην χρησιμοποιείς υγρά και μην ψεκάζεις την οθόνη

Αν και η χρήση κάποιου καθαριστικού υγρού μπορεί αρχικά να ακούγεται ως καλή ιδέα, είναι καλό να τα αποφεύγουμε στις οθόνες αφής του αυτοκίνητου μας ακόμη και αν το προϊόν αναγράφει ότι είναι κατάλληλο για αυτή τη χρήση. Μια ελάχιστη ποσότητα νερού πάνω στο πανάκι μικροΐνών είναι αρκετή για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διασφαλίζει παράλληλλα ότι δεν θα γίνει κάποια ζημιά στην επιφάνεια της ή στην επίστρωση που μπορεί να έχει.

Την οθόνη δεν την ψεκάζουμε σε καμία περίπτωση γιατί υπάρχει το ρίσκο τα σταγονίδια και κατ' επέκταση η υγρασία να βρουν το δρόμο τους προς τα ενδότερα και να προκληθεί έτσι κάποια ζημιά από βραχυκύκλωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθάριζε χωρίς να πιέζεις

Για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες γρατσουνιές αποφεύγουμε να πιέζουμε δυνατά το πανάκι πάνω στην οθόνη σκουπίζοντας επί της ουσίας ελαφρά την επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειάζεται για να καθαρίσουμε την οθόνη χωρίς να μπούμε στον πειρασμό να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση. Τέλος σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε χαρτί οποιοδήποτε τύπου γιατί οι ίνες που περιέχει θα δημιουργήσουν σίγουρα γρατσουνιές.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ