Γουρούνα στο νησί: Οι παγίδες στην οδήγηση που πρέπει να αποφύγω

Γουρούνα ATV, οδήγηση στο νησί διακοπές προσοχή συμβουλές 2021

Τα ATVs είναι ένα εξαιρετικό μεταφορικό μέσο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές σε νησί, αν προσέξουμε αυτά που ακολουθούν.

Τα ATVs (Οχήματα Παντός Εδάφους), ή «γουρούνες» όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε στην Ελλάδα, αποτελούν ένα πραγματικό εργαλείο που μπορεί να κινηθεί με άνεση σε δύσβατα εδάφη απελευθερώνοντας τον οδηγό του. Οι γουρούνες ωστόσο, ως πραγματικά εργαλεία για εκτός δρόμου κίνηση, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες στην οδήγηση τους, τις οποίες πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας για να παραμείνουμε ασφαλείς και να απολαύσουμε τις διακοπές.

Με το άρθρο αυτό να απευθύνεται στους αρχάριους και ακόμη περισσότερο σε εκείνους τους οδηγούς μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου, που θα αποπειραθούν να οδηγήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους γουρούνα στις διακοπές τους, η ασφάλεια και η ακεραιότητα μας (και των γύρω μας φυσικά) πρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Δεν βρισκόμαστε εκεί για να κάνουμε οποιουδήποτε είδους «ταρζιανιές» και να εξερευνήσουμε τα όρια αυτού του εκπληκτικού κατά τα άλλα οχήματος. Είμαστε εκεί για να απολαύσουμε τις διακοπές μας, με το ATV να παίζει απλά το ρόλο του μεταφορικού μέσου που μπορεί να κινηθεί απροβλημάτιστα και στο χώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να μας μάθει να οδηγούμε γουρούνα, αυτό άλλωστε δεν γίνεται από... μια οθόνη. Σκοπό έχει να μας βοηθήσει να χειριστούμε όσο το δυνατό και με μεγαλύτερη ασφάλεια μία γουρούνα, εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να νοικιάσουμε μία στις διακοπές μας.

Η προστασία πάνω από όλα

Για την ασφάλεια μας, απαραίτητα φοράμε και κράνος μοτοσυκλέτας, με... ισχυρή σύσταση και για χρήση γαντιών. Αν σκοπεύετε να κινηθείτε εκτός δρόμου (γι' αυτό άλλωστε νοικιάσατε το ATV), ένα ζευγάρι μποτάκια, ένα τζιν παντελόνι και ένα ελαφρύ μπουφάν, ή έστω ένα μακρυμάνικο θεωρούνται επιβεβλημένα. Αφήστε τις σαγιονάρες και τις βερμούδες για την παραλία.

Κυκλοφορώ ή δεν κυκλοφορώ;

Αν δεν έχετε προνοήσει ήδη για την ενοικίαση ATV στον προορισμό σας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με το δήμο ή την περιφέρεια που θα επισκεφτείτε (ή με κάποια τοπική εταιρία ενοικίασης), για να μάθετε αν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους σε δημόσιο ή μη δρόμο στη συγκεκριμένη περιοχή, για γουρούνες έως 125 κ.εκ.

Διακοπές με γουρούνα τι πρέπει να προσέχω 2021 ATV νησί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οδηγοί και αναβάτες

Για εκείνους που οδηγούν μόνο αυτοκίνητο, ο χειρισμός μιας γουρούνας θα φανεί πιο γνώριμος από ότι στους αναβάτες που κυκλοφορούν αποκλειστικά με δίκυκλο. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι γουρούνες έχουν τιμόνι και σέλα όπως τα δίκυκλα.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι οδηγοί που έχουν στην κατοχή τους μόνο δίπλωμα δικύκλου (από AM έως Α) μπορούν να οδηγήσουν ελαφρό τετράκυκλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως 49 κ.εκ., που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα έως 45 χλμ./ώρα, ή έχει ηλεκτρικό κινητήρα με ισχύ έως 4 KW. Οι οδηγοί με δίπλωμα αυτοκινήτου μπορούν να οδηγήσουν όλα τα ATV ανεξαρτήτως κυβισμού.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων θα νιώσουν πιο άνετα καθώς η γουρούνα στις στροφές παίρνει κλίσεις όπως ένα αυτοκίνητο. Πιο συγκεκριμένα η αίσθηση που δίνει η γουρούνα στις στροφές είναι κοντά σε εκείνη ενός ψηλού και με μαλακή ανάρτηση 4Χ4, με σχετικά μικρά μετατρόχια και μεταξόνιο, το οποίο αντιδρά άμεσα σε οποιαδήποτε πίεση ασκούμε στο τιμόνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τιμόνι της γουρούνας, αν και δεν διαφέρει από εκείνο ενός δίκυκλου, χρησιμοποιείται επίσης όπως ενός αυτοκινήτου, ως προς τις πιέσεις που του ασκούνται -αντίθετες δηλαδή πιέσεις από ότι σε ένα δίκυκλο. Θέλουμε, για παράδειγμα, να στρίψουμε δεξιά; Στρίβουμε τότε και το τιμόνι συνειδητά προς τα δεξιά.

Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ ήπιες αφού εδώ δεν υπάρχουν "στροφές τιμονιού" με την αναλογία να βρίσκεται περίπου στο 0,6:1. Για να «κοιτάξουν» δηλαδή οι τροχοί από άκρη σε άκρη, αρκεί περίπου μισή στροφή του τιμονιού που κρατάμε στα χέρια μας, οπότε ανάλογα ντελικάτες πρέπει να είναι και οι κινήσεις μας. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να κρατάμε το τιμόνι χαλαρά και να μην κρατιόμαστε από αυτό, χωρίς να σφίγγουμε καρπούς, αγκώνες και ώμους.

Πρώτα «βήματα»

Διακοπές με γουρούνα τι πρέπει να προσέχω 2021 ATV νησί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη σέλα μιας γουρούνας, ή κάνοντας το έπειτα από πολύ καιρό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται στον εαυτό μας να εξοικειωθεί με τη θέση οδήγησης και τα χειριστήρια του ATV. Στατικά και με τον κινητήρα σβηστό, τα εντοπίζουμε όλα και τα χρησιμοποιούμε μερικές φορές,για να γνωρίζουμε τη θέση τους, σε περίπτωση που τα χρειαστούμε, δίνοντας φυσικά προτεραιότητα στα φώτα και τα φλας, τη «σκανδάλη» αντί περιστρφόμενου γκριπ που μπορεί να υπάρχει για τον έλεγχο του κινητήρα και φυσικά τη θέση της μανέτας για τα φρένα αλλά και του ποδόφρενου. Έπειτα εκκινούμε τον κινητήρα και με ήπιες κινήσεις και πολύ μικρές ταχύτητες, ξεκινάμε και σταματάμε, για να πάρουμε μια πρώτη αίσθηση από το ATV, πριν βγούμε σε δημόσιο δρόμο.

Προσοχή στο φρενάρισμα

Με τα ελαστικά των ATVs να είναι συνήθως 100% χωμάτινα, μεγάλη είναι η προσοχή που πρέπει να δίνουμε στο φρενάρισμα, ειδικά στην άσφαλτο. Προσέχουμε λοιπόν στο να ξεκινάμε τη διαδικασία της επιβράδυνσης αρκετά νωρίτερα από ό,τι κάνουμε με το αυτοκίνητο μας και φροντίζουμε να έχουμε τελειώσει πριν ξεκινήσουμε να στρίβουμε.

Πρέπει να έχουμε επίσης στο μυαλό μας ότι οι γουρούνες δεν φέρουν κανένα από τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού τους (ABS, ESP κτλ.) που βλέπουμε στα αυτοκίνητα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ότι κάνουμε το κάνουμε πολύ προοδευτικά και με ήπιες και προοδευτικές κινήσεις, τόσο στη μανέτα όσο και στο πεντάλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνω στις στροφές

Στις στροφές, είτε οδηγούμε στην άσφαλτο είτε στο χώμα, αξιοποιούμε τον κορμό μας για να υποβοηθήσουμε το ATV κατά τη διαδικασία. Έτσι, στις δεξιές στροφές γέρνουμε ελαφρώς προς τα δεξιά, μετατοπίζοντας ελαφρώς τη λεκάνη μας στη σέλα προς το εσωτερικό της στροφής και κάνουμε το αντίθετο στις αριστερές.

Οδήγηση στο χώμα

Στο χώμα το ATV βρίσκεται στο φυσικό του στοιχείο και το δείχνει από την πρώτη στιγμή με τις μαλακές αναρτήσεις του να απορροφούν μικρές και μεγάλες ανωμαλίες χωρίς κόπο. Και εδώ χρησιμοποιούμε το σώμα μας για να επηρεάσουμε με θετικό τρόπο τη συμπεριφορά του ATV. Στις στροφές κάνουμε ακριβώς, ό,τι περιγράψαμε και για την άσφαλτο.

Σε απότομες ανηφόρες γέρνουμε προς τα εμπρός τον κορμό μας και προς τα πίσω σε έντονες κατωφέρειες. Φυσικά βέβαια προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Σκοπός μας δεν είναι να φτάσουμε γρήγορα, αλλά να φτάσουμε ασφαλείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματα που πρέπει να προσέχω και στον χωματόδρομο

Λούκια, οριζόντια ή κάθετα, και λοιπές ανωμαλίες που θα βρούμε μπροστά μας, επηρεάζουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την πορεία ενός ATV στον χωματόδρομο καθώς έχουν πιο έντονο ανάγλυφο από εκείνο που συναντάμε στο ασφάλτινο τερέν. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι να μην βάζουμε τις ρόδες μας μέσα σε οριζόντια λούκια, αλλά αργά και προσεκτικά να επιλέγουμε από πριν μια πορεία δίπλα από αυτά. Γι' αυτό και πρέπει να κοιτάμε μακριά και όχι μπροστά μας για να μπορούμε να «προγραμματίζουμε» την πορεία μας.

Διακοπές με γουρούνα τι πρέπει να προσέχω 2021 ATV νησί

Επίσης, αν ο χωματόδρομος έχει πλάγιες κλίσεις, τότε πάλι αξιοποιούμε τον κορμό μας, όπως κάνουμε και στις στροφές. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε να κρατάμε το τιμόνι χαλαρά, ώστε να του δίνουμε τη δυνατότητα να «παίζει» ελαφρώς μέσα στα χέρια μας όταν περνάμε πάνω από ανωμαλίες και να εκτονώνει τις δυνάμεις που περνάνε σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έχουμε τα παραπάνω στο μυαλό μας και με απαραίτητους μπροστάρηδες τη λογική και τη διατήρηση της σωματικής μας ακεραιότητας τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη σέλα ενός ATV, που θα νοικιάσουμε σε ένα νησί για την κάλυψη των αναγκών μας.

Έχοντας πολύ μεγαλύτερες ικανότητες εκτός δρόμου κίνησης από ένα τυπικό SUV, το συγκεκριμένο μέσο μάλιστα θα μας δώσει την ευκαιρία να επισκεφτούμε μέρη στις διακοπές μας, που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά κάνοντας τες ακόμη πιο όμορφες. Καλές, απολαυστικές διακοπές με ATV, πάντα με ασφάλεια και προσοχή!

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ