Ο «εφιάλτης» των οδηγών: Πώς σβήνω το check engine από τον πίνακα οργάνων

Check engine light 1

Όταν το αυτοκίνητό μας παρουσιάζει κάποια βλάβη ή σφάλμα στα ηλεκτρονικά του, ο οδηγός ενημερώνεται μέσω των προειδοποιητικών λυχνιών στον πίνακα οργάνων.

Όλες οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι σημαντικές και ποτέ δεν πρέπει να τις αγνοείτε. Η ένδειξη, ωστόσο, στην οποία οφείλετε να δείχνετε τη μέγιστη προσοχή είναι αυτή του check engine.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Για αρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πραγματικά σημαίνει κάθε ένδειξη του ταμπλό. Σε ορισμένα μοντέλα, υπάρχουν ξεχωριστές προειδοποιητικές ενδείξεις που αφορούν την συντήρηση και τα διαστήματά τους, και δεν χρησιμοποιούν την ένδειξη check engine για αυτό τον σκοπό. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια ένδειξη έχει ανάψει στον πίνακα οργάνων, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν σας άναψε η προειδοποιητική ένδειξη για λόγους συντήρησης, τότε μπορείτε να ηρεμήσετε προσωρινά και να κλείσετε ένα ραντεβού για το προγραμματισμένο service. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να μάθετε ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας, μέσω της θύρας OBD-II, πάντα με δική σας ευθύνη.

Check engine light 2

Η διάγνωση OBD αναφέρεται σε ένα διεθνές λογισμικό που επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου που σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και τις εκπομπές ρύπων.

Κύριος σκοπός του OBD είναι να παρακολουθεί συνεχώς για ηλεκτρικές ή μηχανικές βλάβες στα συστήματα και τα μηχανικά μέρη που μπορεί να ευθύνονται για αύξηση των εκπομπών ρύπων.

Η μονάδα ελέγχου παρακολουθεί τον κινητήρα και τα υποσυστήματά του για πιθανά σφάλματα με τη βοήθεια αισθητήρων και όταν διαπιστώσει ένα τέτοιο, το αποθηκεύει στη μνήμη της και ενημερώνει τον οδηγό με το άναμμα της αντίστοιχης λυχνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
OBD 1

Για να αποκτήσουμε άμεση πρόσβαση στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου μας θα πρέπει είτε να απευθυνθούμε στο μηχανικό μας είτε να προμηθευτούμε οι ίδιοι ένα διαγνωστικό αυτοκινήτου από οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών.

Ενώ ένας σαρωτής επαγγελματικής χρήσης OBD-II μπορεί να σας κοστίσει εκατοντάδες ευρώ, μια μεγάλη γκάμα τέτοιων μηχανημάτων στο διαδίκτυο κοστολογείται από 20 έως 100 ευρώ.

Μερικά από αυτά τα μηχανήματα είναι ασύρματα και όλα συνδέονται στη θύρα OBD-II. Μόλις έρθουν σε επαφή με το τηλέφωνο, το tablet ή τον φορητό υπολογιστή σας, οι ασύρματες μονάδες OBD-II έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που παρέχει τις διαγνωστικές πληροφορίες και θα μπορούσαν να υποδείξουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αυτοκίνητό σας.

OBD 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις αποκτήσετε τον σαρωτή OBD-II που θέλετε, η χρήση του είναι εύκολη και δεν θα σας προβληματίσει. Και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσατε ενδεχομένως να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

Η θύρα OBD βρίσκεται συνήθως σε κοινή θέα πάνω από το υποπόδιο του οδηγού. Μόλις συνδεθεί το διαγνωστικό μηχάνημα, γυρνάμε το κλειδί στη λειτουργία accessory, χωρίς να θέσουμε σε λειτουργία τον κινητήρα.

Αμέσως θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε “κωδικούς σφαλμάτων” από την μονάδα ελέγχου του αυτοκίνητου μας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξουμε ότι καμία από τις ηλεκτρικές ευκολίες δεν είναι ενεργοποιημένη, καθώς η λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο κωδικό.

Check engine light 3

Τα διαγνωστικά μηχανήματα αναφέρουν κωδικούς που απλά δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε έναν συγκεκριμένο αισθητήρα κάπου στον κινητήρα σας. Η αναζήτηση των κωδικών των σφαλμάτων στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μηχανικοί από την άλλη, διαθέτουν επίσης μεγάλα αρχεία και έγγραφα που εξηγούν περαιτέρω του κωδικούς για όλα τα οχήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι κωδικοί σφαλμάτων που αντλούμε από την OBD, είναι αρκετά βοηθητικοί για αυτοδίδακτους και επαγγελματίες μηχανικούς αυτοκινήτων, ωστόσο η χρήση της θύρας OBD δεν σταματά στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών.

OBD 3

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, η θύρα OBD λειτουργεί και ως πύλη για άντληση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε ακόμη να συνδεθείτε εγκέφαλο του αυτοκινήτου σας με το smartphone σας.

Υπάρχει μάλιστα και μια ποικιλία εφαρμογών που σας επιτρέπουν επικοινωνία με την θύρα On-Board Diagnosis. Επιπλέον, χάρη στα δεδομένα που θα λαμβάνετε μπορείτε να εκπαιδευτείτε και σε μία πιο οικονομική/αποδοτική οδήγηση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ