Νέα ετικέτα ελαστικών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

nea etiketa elastikwn

Η νέα ετικέτα ελαστικών παρέχει συγκρίσιμες πληροφορίες που βασίζονται στην αντίσταση κύλισης, την αποδοτικότητα καυσίμου, και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Από την 1η Μαΐου 2021 ισχύει το νέο σύστημα σήμανσης ελαστικών στην ΕΕ, παρέχοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα λάστιχα των αυτοκινήτων, καλύπτοντας επίσης τα ελαστικά βαρέων οχημάτων.

Η συγκεκριμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χρήση ετικετών ελαστικού, έχει σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές για τη λήψη τεκμηριωμένης απόφασης αγοράς όταν κληθούν να αντικαταστήσουν τα ελαστικά τους, μιας και τους παρέχει ενημέρωση για την ενεργειακή απόδοση, τον θόρυβο και την ασφάλεια.

Παράλληλα, η εν λόγω ειδική σήμανση ωθεί τους κατασκευαστές στην καινοτομία και στη διαρκή προσπάθεια να επιτύχουν κορυφαίες βαθμολογίες για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
nea etiketa elastika

Τι αναγράφεται στη νέα ετικέτα;

Το σχετικό αυτοκόλλητο (δείτε το παραπάνω στη φωτογραφία) τοποθετείται στο ελαστικό και παρέχει περιεκτικές πληροφορίες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, όπως για την αντίσταση κύλισης, και την απόδοση στο βρεγμένο.

Η απόδοση θορύβου, δηλαδή ο εξωτερικός θόρυβος που παράγεται από το ελαστικό, μετρούμενος σε ντεσιμπέλ, αναφέρεται με τον αριθμό των ντεσιμπέλ και τα γράμματα A, B ή C.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας αφορά δύο εικονογράμματα, που σχετίζονται με την απόδοση σε συνθήκες χιονιού (σύμβολο 3PMSF) το οποίο πληροί τα πρότυπα εγκρίσεων της Ε.Ε, γνωστά και ως δοκιμές «νιφάδας χιονιού». Κι ακόμη αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στον πάγο, χωρίς μεταλλικά καρφιά, το οποίο πληροί τα νέα ISO σχετικά πρότυπα.

Αυτά τα ελαστικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επιφάνειες δρόμου καλυμμένες με πάγο και χιόνι, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε πολύ βαριές και δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογα με την αντίσταση κύλισης του ελαστικού, η απόδοση καυσίμου κυμαίνεται από την κατηγορία Α (δηλώνει την καλύτερη οικονομία καυσίμου) μέχρι την κατηγορία Ε. Η κατανάλωση καυσίμου διαδραματιζει σημαντικό ρόλο από οικονομική και οικολογική σκοπιά.

elastika

Πιο εύκολα στην κατανόησή τους

Επιπλέον, η νέα ετικέτα ελαστικών έχει διαθέσιμες πληροφορίες και για ελαστικά εμπορικών οχημάτων βαρέος τύπου (Class C3).  Στη νέα ετικέτα, οι κατηγορίες από Α έως C παραμένουν ίδιες.

Για τα ελαστικά C1 και C2, που αφορούν σε αυτοκίνητα και βαν αντίστοιχα, αυτά που προηγουμένως ήταν στην κατηγορία E, για την αντίσταση κύλισης και την πρόσβαση στο βρεγμένο, θα ενταχθούν πλέον στην κατηγορία D, η οποία ήταν κενή. Αυτά που ήταν προηγουμένως στις κατηγορίες F και G θα ενταχθούν στην κατηγορία Ε. Έτσι οι ετικέτες θα γίνουν πιο εύκολες στην κατανόησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε ελαστικό, σκανάροντας έναν κωδικό QR, που θα υπάρχει στην επάνω δεξιά γωνία της ετικέτας. Ο κωδικός QR θα παρέχει ένα web link προς τη βάση δεδομένων EPREL ( = Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για Ενεργειακή  Σήμανση), η οποία θα περιέχει το φύλλο πληροφοριών του προϊόντος. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις κατατάξεις της ετικέτας για το συγκεκριμένο ελαστικό, καθώς και την έναρξη και το τέλος της παραγωγής τού αντίστοιχου μοντέλου.

Τα φύλλα πληροφοριών για κάθε προϊόν καταχωρούνται όλα στη βάση δεδομένων EPREL, ξεχωριστά από τον κατασκευαστή των ελαστικών και, όπως στο παρελθόν, η τοποθέτηση στην κατάλληλη κατηγορία ετικετών θα γίνεται, επίσης, από τον αντίστοιχο κατασκευαστή.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ