Αυτά είναι τα μυστικά που κρύβονται στις χειρολαβές του αυτοκινήτου σου και δεν θα σου πει κανείς

Νεκρή μπαταρία; Η κρυφή λειτουργία της χειρολαβής που θα σε σώσει

Τα χερούλια στις πόρτες του αυτοκινήτου μας είναι πολύ περισσότερο χρήσιμα απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι οδηγοί.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που θεωρούν ότι η μοναδική χρησιμότητα των χειρολαβών του αυτοκινήτου τους αφορά στο άνοιγμα των θυρών για την επιβίβαση στο όχημα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι χειρολαβές στο εξωτερικό των θυρών είναι πολλά περισσότερα, μιας και μπορούν να μας βοηθήσουν και όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Ορατότητα προς τα πίσω

Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να γείρουμε τον αριστερό καθρέφτη σε σημείο που να είναι ορατό το χερούλι της πόρτας του οδηγού. Ειδικότερα, μόλις κοιτάμε τον καθρέπτη θα πρέπει να βλέπουμε τη χειρολαβή στην κάτω δεξιά γωνία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι πάντα θα έχουμε εικόνα για τα αυτοκίνητα που ακολουθούν από πίσω μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά μας.

καθρέπτης αυτοκινήτου

Στάθμευση ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα

Όταν κάνουμε όπισθεν προκειμένου να σταθμεύσουμε ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, η συνεχής παρακολούθηση του καθρέπτη μας επιτρέπει να καταστήσουμε ευκολότερη τη διαδικασία.

Μόλις η χειρολαβή της μπροστινής θύρας «διασταυρωθεί» με το κράσπεδο, τότε πρέπει να στρίψουμε το τιμόνι προς τα αριστερά και να «χωθούμε» ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία στάθμευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στάθμευση με αυτοκινήτο-εμπόδιο μπροστά μας

Πολλές φορές χρειάζεται να σταθμεύουμε σε σημείο όπου ένα άλλο όχημα βρίσκεται μπροστά μας με αποτέλεσμα να μας παρεμποδίζει. Αν ένα αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο παράλληλα μπροστά μας, και χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε μανούβρα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το χτυπήσουμε παρατηρώντας τις χειρολαβές του. Μόλις αυτές κρυφτούν από το οπτικό μας πεδίο τότε πρέπει να πατήσουμε αμέσως το πεντάλ του φρένου, μιας και η απόσταση που μας χωρίζει από το όχημα είναι περίπου 10 εκατ.

Έξοδος από το αυτοκίνητο

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην ανάγκη μας να βρούμε μια θέση για το ΙΧ μας, το σταθμεύουμε κολλητά -παράλληλα- με ένα άλλο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να χτυπήσουμε το τελευταίο όταν ανοίγουμε την πόρτα μας.

Προκειμένου να μην μπούμε… σε μπελάδες, πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο χερούλι της πόρτας του αυτοκινήτου που είναι παράλληλα παρκαρισμένο με το δικό μας. Μόλις αυτό ευθυγραμμιστεί με τη βάση του πλαίσιου του παραθύρου της πόρτας μας, τότε μπορούμε να ανοίξουμε άφοβα τη θύρα μας, δίχως να υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουμε το άλλο ΙΧ.

ανοιγμα πόρτας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκλείδωμα πόρτας

Η συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων αυτοκινήτων ενσωματώνουν σύστημα απομακρυσμένου κλειδώματος/ξεκλειδώματος των θυρών, το οποίο, ωστόσο, ενδέχεται να εμφανίσει δυσλειτουργία.

Τη λύση σε αυτή την περίπτωση έρχεται να δώσει η ίδια η χειρολαβή με «συνεργάτη» το ίδιο τηλεχειριστήριο-κλειδί. Το φυσικό κλειδί βρίσκεται κρυμμένο εντός του χειριστηρίου και απελευθερώνεται από αυτό με το πάτημα του σχετικού κουμπιού.

καπάκι κλειδαριά αυτοκινήτου

Για να αφαιρέσουμε το καπάκι και να αποκτήσουμε πρόσβαση πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το κλειδί από το χειριστήριο, αν είναι και αυτό κρυφό και όχι πτυσσόμενο. Έπειτα, χρησιμοποιώντας τη μύτη του βρίσκουμε την εγκοπή που υπάρχει κάτω από το καπάκι, βάζουμε μέσα τη μύτη, τραβάμε τη χειρολαβή και έπειτα τραβάμε το κλειδί προς το μέρος μας. Το κλειδί θα κάνει μοχλό, θα ξεκουμπώσει το καπάκι και θα μας δώσει πρόσβαση στην κρυφή κλειδαριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπισθεν

Όταν κινούμαστε με την όπισθεν προκειμένου να σταθμεύσουμε, πρέπει να κοιτάμε από τον καθέφτη μας, τη χειρολαβή της πόρτας μας . Όταν το χερούλι συμπέσει οπτικά με το κράσπεδο, τότε η απόσταση μεταξύ του πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και του πεζοδρομίου είναι περί τα 30 εκατ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ