Μπορούν να σε σκοτώσουν οι αερόσακοι;

Αερόσακοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αερόσακοι είναι από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα ασφάλειας στην ιστορία του αυτοκίνητου. Θα μπορούσαν όμως να πληγώσουν ή να σκοτώσουν τον άνθρωπο που υποτίθεται προστατεύουν;

Οι αερόσακοι ανακαλύφθηκαν για έναν λόγο. Αντί να χτυπήσετε στο τιμόνι ή την πόρτα του αυτοκίνητου σας σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, θα προστατευθείτε από ένα μαξιλάρι αέρα. Παρά το γεγονός ότι οι αερόσακοι δεν είναι μαλακοί όπως τα μαξιλάρια, είναι προτιμότερο να πέσετε πάνω τους σε μια σύγκρουση, παρά να σας “σταματήσει” ένα ατσάλινο πάνελ.

Can airbags kill you 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μετωπικοί (οδηγού και συνοδηγού) αερόσακοι βρίσκονται στα αυτοκίνητα περισσότερα από 30 χρόνια και από τότε έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, καθιστώντας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας ασφάλειας του αυτοκίνητου. Πλέον υπάρχουν αυτοκίνητα με έως και 10 αερόσακους, ενώ υπάρχουν εταιρείες που έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν αερόσακους και στις ζώνες ασφαλείας. Πως όμως γίνεται αυτό το εξαιρετικά προηγμένο και δοκιμασμένο σύστημα ασφάλειας να μας χτυπήσει ή και να μας σκοτώσει;

Όποιος έχει βρεθεί σε ατύχημα που του άνοιξαν οι αερόσακοι θα σας πει ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά βίαιο συμβάν. Και πρέπει να είναι βίαιο, καθώς σε μια σύγκρουση πρέπει να προλάβει να φουσκώσει πριν φτάσει το κεφάλι μας σε κάποια πιο επικίνδυνη επιφάνεια από τον αερόσακο. Ένας μέσος πλευρικός αερόσακος ανοίγει σε 20 με 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου μέσω μιας έκρηξης που τον ξεδιπλώνει με ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ενεργοποιήση των αερόσακων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στους πυραύλους.

Οι αερόσακοι ασκούν μεγάλη δύναμη, επομένως είναι πιθανό να χτυπήσετε από αυτούς. Το να κάθεστε πολύ κοντά σε έναν αερόσακο την ώρα που ανοίγει, μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα ή και τραυματισμούς. Η ενεργοποιήση του αερόσακου χωρίς την χρήση ζώνης ασφαλείας ή το να έχετε ανάμεσά σας ένα παιδί, ένα κατοικίδιο, ένα μπουκάλι, ακόμα και ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να σας οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Can airbags kill you 3

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από το άνοιγμα των αερόσακων είναι τα μικρά παιδιά, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να αντέξει τη δύναμη. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά κάθονται σε παιδικά καθίσματα που δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με αερόσακους. Ο τύπος και η θέση του παιδικού καθίσματος, μπορούν επίσης να θέσουν ένα παιδί σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω δεν πρέπει να τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού εάν δεν έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από ενδεχόμενη ενεργοποιήση του να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο στο μικρό παιδί.

Αναμφίβολα, οι αερόσακοι σώζουν ζωές όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης με την ζώνη ασφαλείας. Χωρίς την δεύτερη, ο αερόσακος δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει όλα όσα υπόσχεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ