Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να οδηγώ στην Ελλάδα -Τι πρέπει να γνωρίζω

Old drivers 1

Παρά την ελευθερία που δίνει ο νόμος, υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε.

Συνώνυμο της ενηλικίωσης αποτελεί για πολλούς η απόκτηση διπλώματος οδήγησης, καθώς μας παρέχει την πολυπόθητη αυτονομία στις μετακινήσεις μας.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο χρόνος είναι ανίκητος, άπαντες πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα έρθει η στιγμή που θα οφείλουμε να βγάλουμε το δίπλωμα οδήγησής μας από το πορτοφόλι και να το κλειδώσουμε μια για πάντα σε ένα ντουλάπι.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν ορίζει κάποιο ανώτατο ηλικιακό όριο προκειμένου να κάθεται κανείς πίσω από το τιμόνι.

Απαιτεί, βέβαια, τα νέα διπλώματα να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ηλικιωμένος οδηγός

Επίσης, μόλις ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του οφείλει να ανανεώνει την άδεια οδήγησης ανά τριετία, και απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.

Μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Το περιθώριο, ωστόσο, που δίνει ο νόμος δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους οδηγούς, προκειμένου να συνεχίζουν να κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ αισθάνονται ότι δεν είναι πλέον σε θέση να το πράξουν με την απαιτούμενη ασφάλεια.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όσο μεγαλώνουμε και «πατάμε» στην τρίτη ηλικία, τα αντανακλαστικά μας μειώνονται, η όρασή μας εξασθαινεί και σίγουρα δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές που είχαμε στα νιάτα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναντίλεκτα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο για πολλούς οδηγούς να εγκαταλείψουν την ελευθερία που χαρίζει η άδεια οδήγησης, αλλά όταν η ασφάλεια των επιβατών και των άλλων χρηστών του δρόμου εξαρτάται από αυτή, οι ειδικοί στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης είναι ανένδοτοι και αναφέρουν το πότε πρέπει να συμβεί.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, καλό είναι να σταματήσουμε την οδήγηση στις περιπτώσεις που:

  • η οικογένειά μας αρχίζει να φοβάται όταν οδηγείτε
  • ο γιατρός μας ανησυχεί ότι δεν είμαστε σωματικά ή/και διανοητικά σε θέση να πιάσουμε το τιμόνι
  • αισθανόμαστε άβολα κατά την οδήγηση
  • Η όραση και η ακοή μας επιδεινώνονται γρήγορα
  • εμπλεκόμαστε συχνά σε μικροατυχήματα

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τρόποι που εφόσον τους ακολουθούμε με ευλάβια, θα μας επιτρέψουν να αναβάλουμε για μερικά χρόνια την εγκατάλειψη της οδήγησης.

ηλικιωμένος οδηγός

Καλή φόρμα

Αν και η οδήγηση δεν είναι μια ιδιαίτερα επίπονη δραστηριότητα, σίγουρα απαιτεί μία Α φυσική κατάσταση. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία συνολικά και με τη σειρά της αυξάνει την ικανότητά σας να είμαστε σε εγρήγορση. Το καθημερινό περπάτημα είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνουν σε φόρμα οι ηλικιωμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τακτικός έλεγχος όρασης και ακοής μας

Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ακούμε και να βλέπουμε. Αυτές οι αισθήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση, γι' αυτό προγραμματίζουμε με το γιατρό μας τακτικά τεστ όρασης και ακοής.

Να είμαστε προσεκτικοί με τα φάρμακά μας

Τα φάρμακα μπορεί να βλάψουν την ικανότητά μας να οδηγούμε με ασφάλεια. Διαβάζουμε, λοιπόν, πάντα τα φυλλάδιά τους και έχουμε κατά νου τις παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η υπνηλία.

Ηλικιωμένοι οδηγοί

Οδηγούμε μόνο με καλό καιρό και κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση, οπότε ας σκεφτούμε δύο φορές πριν πιάσουμε το τιμόνι μια «δύσκολη» ημέρα.

Αποφεύγουμε να οδηγούμε μόνοι μας

Εάν έχουμε κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια που επηρεάζει απρόβλεπτα την ικανότητά μας να οδηγούμε, φροντίζουμε να έχουμε για συνοδηγό κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς μας που έχει δίπλωμα οδήγησης.

Αποδεχόμαστε τα όριά μας

Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να οδηγούμε περιορίζεται. Θα πρέπει να οδηγούμε πιο προσεκτικά, να τηρούμε με προσοχή τα όρια ταχύτητας, να προσαρμόζουμε την ταχύτητά μας ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου και να αυξάνουμε ελαφρώς τη συνηθισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ