Με αυτή την ταχύτητα κίνησης δεν «καις» καύσιμο

Η ιδανική ταχύτητα κίνησης για να μην καις βενζίνη 2023

Η ταχύτητα κίνησης παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας με τον οδηγό να έχει τον κύριο λόγο στην οικονομία.

Παρά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές με τις οποίες κατασκευάζονται οι κινητήρες των σύγχρονων αυτοκινήτων μπορούν να χαρακτηριστούν ως μικρά «θαύματα» των τεσσάρων τροχών, αφού προσφέρουν πολύ καλές επιδόσεις και την ίδια στιγμή καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερο σε σχέση ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν.

Εκείνος, ωστόσο, που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στην εξοικονόμηση καυσίμου αφού η συμπεριφορά του μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει δραστικά την αυτονομία ενός αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί με τον τρόπο συμπεριφοράς στο δεξί πεντάλ, η ταχύτητα που επιλέγει ένας οδηγός για να κινηθεί παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρχει σημαντικό κέρδος στο πορτοφόλι του οδηγού χωρίς παράλληλα να χάνεται άσκοπα χρόνος στο δρόμο.

Σύμφωνα και με σχετικές μελέτες, η ιδανικότερη ταχύτητα κίνησης για τις λεωφόρους των πόλεων είναι έως και τα 70 με 75 χλμ./ώρα, αρκεί βέβαια να το επιτρέπουν και οι συνθήκες κίνησης.

Στην παραπάνω περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει όχι μόνο να μην ξεπεράσει αυτή την ταχύτητα, αλλά να φτάσει σε αυτή όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ομαλά, με σταδιακή και ήπια επιτάχυνση, και σωστές αλλαγές σχέσεων λίγο πριν την δεύτερη χιλιάδα στροφών περιστροφής του κινητήρα.

Το γρήγορο ανέβασμα και η σωστή επιλογή σχέσης στο σασμάν του αυτοκινήτου μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου. Για αυτό και πρέπει να κινούμαστε με την υψηλότερη δυνατή σχέση σε περίπτωση που έχουμε χειροκίνητο κιβώτιο, και σε περίπτωση που έχουμε αυτόματο κιβώτιο να επιλέξουμε το οικονομικό προφίλ λειτουργίας ή να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επιλέγουμε εμείς χειροκίνητα την επιθυμητή σχέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως καταλαβαίνετε ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της οικονομικής οδήγησης είναι οι υψηλές ταχύτητες κίνησης, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και διαφορά εξοπλιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του κλιματισμού, τα θερμαινόμενα καθίσματα κ.α..

Τέλος, η ενδεδειγμένη ταχύτητα κίνησης εκτός αστικού ιστού (επαρχιακός) είναι τα 80 χλμ./ώρα, πάντα με την μέγιστη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση καυσίμου είναι η χαμηλότερη δυνατή μιας και ο κινητήρας δεν πιέζεται και δεν υπάρχουν τα σταμάτα/ξεκίνα των πόλεων.

Στον αυτοκινητόδρομο, ταχύτητες έως τα 110-120 χλμ./ώρα θεωρούνται ιδανικές για να μειώσετε την κατανάλωση χωρίς να «θυσιάσετε» παράλληλα χρόνο στο ταξίδι σας για να το κάνετε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ