Μαύρο ή λευκό: Τι σημαίνει το χρώμα του καπνού που βγάζει το αυτοκίνητό μου

Car Exhaust white smoke

Ο χρωματισμός των καυσαερίων του αυτοκίνητου μας μπορεί να μας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του κινητήρα.

Οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν ένα ελάττωμα. Για να δεις τα προβλήματα και τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν πρέπει να τους συνδέσεις με το διαγνωστικό μηχάνημα της εκάστοτε εταιρείας.

Car Exhaust White Smoke 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να διακρίνει την υγεία του κινητήρα του από τον χρωματισμό των καυσαερίων. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, μία διάγνωση που θα γίνει νωρίς μπορεί να μας γλυτώσει από αρκετά μελλοντικά προβλήματα και φυσικά επισκευές.

Λευκά καυσαέρια

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς εάν τα καυσαέρια του κινητήρα σας είναι άχρωμα και σχεδόν δεν φαίνονται. Ο λευκός καπνός (υδρατμοί) που θα δείτε κατά την διαδικασία επίτευξης θερμοκρασίας λειτουργίας δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς μόλις ο κινητήρας έρθει στην προβλεπόμενη θερμοκρασία, τότε τα καυσαέρια θα ξαναγίνουν “διαφανή”. Αυτό ισχύει τόσο για τα καινούρια αυτοκίνητα, όσο και για τα παλαιότερα.

Car Exhaust White Smoke 1

Σε αντίθεση με τα καυσαέρια κατά την διαδικασία προθέρμανσης του κινητήρα, ο πυκνός λευκός καπνός μαρτυρά, κατά πάσα πιθανότητα, πρόβλημα στην φλάντζα κινητήρα (ανάμεσα στο μπλοκ και το καπάκι). Η αλλοίωσή της σημαίνει ότι εισβάλει στον θάλαμο καύσης ψυκτικό υγρό με αποτέλεσμα όταν καίγεται να παράγει αυτόν τον λευκό πυκνό καπνό. Την καύση ψυκτικού υγρού την μαρτυρά και μια λευκή κρέμα που θα δείτε στο εσωτερικό της τάπας λαδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαύρα καυσαέρια

Τα μαύρα καυσαέρια είναι σύνηθες φαινόμενο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και προέρχεται από αστοχία στο σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων. Η συγκεκριμένη βλάβη επισκευάζεται με αντικατάσταση του φίλτρου μικροσωματιδίων. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις βλάβης, για αυτό βεβαιωθείτε ότι ο επισκευαστής θα ελέγξει την συμπίεση, την αντλία καυσίμου και γενικότερα όλο το σύστημα εξαγωγής.

Car Exhaust Black Smoke

Σε περίπτωση που πρόκειται για βενζινοκινητήρα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα ανάφλεξης. Καλό θα είναι να σπεύσετε στο συνεργείο γιατί ο μαύρος καπνός θα καταστρέψει πολύ γρήγορα τον καταλύτη και θα ανεβάσει το κόστος επισκευής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ