Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε σε λειτουργία το αυτοκίνητο -Τι πρέπει να προσέχουμε

Start car

Ένα λάθος που συνηθίζεται από τους οδηγούς, ακόμη περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αυτό που κάνουμε όταν γυρνάμε το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη του αυτοκινήτου μας.

Η εκκίνηση του κινητήρα είναι η επόμενη φυσική κίνηση που κάνουμε υποσυνείδητα όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας, μια κίνηση που γίνεται αυτόματα ειδικά για τους πιο έμπειρους οδηγούς.

Ωστόσο αυτή η κίνηση συνοδεύεται συνήθως και από ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι και μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας και αυτό αφορά περισσότερο στα αυτοκίνητα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν φέρουν τα συστήματα διαχείρισης των των τελευταίων μοντέλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάθος που κάνουμε, ακόμη περισσότερο τώρα που είναι καλοκαίρι και είναι μάλιστα «διπλό», αφορά στην εκκίνηση και την απενεργοποίηση του κινητήρα του αυτοκινήτου χωρίς να έχουμε απενεργοποιήσει πριν το air condition.

Θέτοντας τον κινητήρα σε λειτουργία με το air condition ενεργοποιημένο, αυτό που «πετυχαίνουμε» είναι να ζορίσουμε περισσότερο την μίζα και κατά συνέπεια την μπαταρία του αυτοκινήτου. Αυτό γιατί το κλιματιστικό λειτουργεί από το μοτέρ εσωτερικής καύσης μέσω ιμάντα οπότε απαιτείται από τη μίζα να εργαστεί πιο σκληρά για να θέσει το μοτέρ σε λειτουργία.

Αν η μπαταρία είναι σχετικά «φρέσκια» τότε το ζόρισμα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Με την μπαταρία κοντά στο τέλος της ζωής της ωστόσο εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το σύστημα ζορίζεται αφού η μίζα περιστρέφεται πιο αργά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε και πτώση τάσης στα φώτα του αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα κόβει την παροχή ρεύματος στα δευτερεύοντα συστήματα του αυτοκινήτου και έτσι η μπαταρία δεν επιβαρύνεται στον ίδιο βαθμό. Καλό είναι επίσης να απενεργοποιούμε το air condition πριν θέσουμε το μοτέρ σε λειτουργία ώστε να το αφήσουμε να φτάσει πιο γρήγορα στην απαιτούμενη θερμοκρασία λειτουργίας.

Λάθος επίσης είναι να σβήνουμε τον κινητήρα με το air condition ενεργοποιημένο, τόσο για την δική μας υγεία όσο και για την «υγεία» του κλιματιστικού και τον λόγο γι' αυτό μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ