Το λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε βενζίνη - Γιατί απαγορεύεται

Pratirio kausimon

Η είσοδος σε ένα πρατήριο καυσίμων συνοδεύεται και από ορισμένες πινακίδες που μας προτρέπουν να διακόψουμε ορισμένες συνήθειες και ανάγκες μας για λόγους ασφάλειας.

Όταν μπαίνουμε στον χώρο ενός βενζινάδικου, παρατηρούμε ότι υπάρχουν πινακίδες που μας απαγορεύουν να καπνίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικές συσκευές. Πρόκειται για μέτρα ασφαλείας που έχουν βάση και η μη τήρησή τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Phone call while refueling 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαγόρευση του καπνίσματος κοντά στις αντλίες δεν χρειάζεται εξηγήσεις, αλλά πάντα συνοδεύεται και από αυτή της χρήσης ή απενεργοποίησης του κινητού σας τηλεφώνου. Αν και φαίνεται περίεργο, η απαγόρευση αυτή κατοχυρώνεται από το νόμο και απαιτεί να αναγράφεται σε όλα τα πρατήρια καυσίμων.

Αυτό που δεν μας αναφέρει όμως αυτή η πινακίδα είναι ότι αυτό ισχύει κανονικά για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, όποιες και αν είναι αυτές. Όπως για παράδειγμα το ασύρματο κλειδί των σύγχρονων αυτοκινήτων, που θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνδυνο από αυτή την άποψη. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, στην πράξη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε καμία συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία κοντά σε αντλία βενζίνης.

Phone call while refueling 4

Όταν ανεφοδιάζετε με καύσιμο, οι ατμοί της βενζίνης διαφεύγουν από το στόμιο πλήρωσης και αυτοί, αν και δεν το καταλαβαίνουμε, είναι πολύ εύφλεκτοι. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα που βάζουμε βενζίνη σχετίζεται στην πραγματικότητα με το φορτίο στατικού ηλεκτρισμού που μπορεί να δημιουργηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρητικά, το τελευταίο θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρες από το κινητό μας στο καύσιμο, και στη συνέχεια να προκαλέσει πυρκαγιά ή ακόμα και έκρηξη. Στην πραγματικότητα, είναι κυρίως ένα προληπτικό μέτρο. Και εάν συμβεί θα συμβεί σε παλαίοτερης τεχνολογίας αυτοκίνητα σε συνδυασμό με αντίστοιχης τεχνολογίας μάνικα καυσίμου.

Phone call while refueling 4

Τα σύγχρονα τηλέφωνα, τα στόμια πλήρωσης καυσίμου με τα πλαστικά μέρη και οι εξελιγμένες αντλίες, έχουν ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί το φαινόμενο να προκληθεί ατύχημα.

Για αυτό, καλό είναι εκτός από το τσιγάρο, να αφήσετε για λίγο στην άκρη και το κινητό τηλέφωνο την ώρα που βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας (self service) και να ακολουθήσετε τις υποδείξεις της σήμανσης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ