Το λαμπάκι στον πίνακα οργάνων που δεν πρέπει να αγνοήσεις -Ποιο μυστικό κρύβει

διαχωριστής νερού λαμπάκι

Οι οδηγοί δεν πρέπει να αγνοούν τις προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων, καθώς ενδέχεται να «φωνάζουν» για την ύπαρξη κάποιας βλάβης που χρήζει επιδιόρθωσης.

Πολλοί οδηγοί στρέφουν το βλέμμα τους στον πίνακα οργάνων αποκλειστικά για να δουν την ταχύτητα την οποία έχουν αναπτύξει ή για να ενημερωθούν για τις στροφές του κινητήρα ώστε να προβούν σε αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, ο πίνακας οργάνων του αυτοινήτου παρέχει πολλές περισσότερες πληροφορίες, αποτελώντας τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του οδηγού και του ΙΧ.

Ένας διάυλος επικοινωνίας που είναι απαραίτητος, μιας και μέσω αυτού ενημερώνεται ο οδηγός -μεταξύ άλλων- και για βλάβες που ίσως αντιμετωπίζει το όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λαμπάκι διαχωριστής νερού

Όσες έχουν πράσινο χρώμα δεν ενημερώνουν για κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με τις κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες που επιτάσσουν την «αφύπνιση» του οδηγού.

Μία από τις προειδοποιητικές λυχνίες που ουδείς πρέπει να αγνοεί είναι η εικονιζόμενη η οποία φέρει κίτρινο χρώμα, κάνει την εμφάνισή της αποκλειστικά στα ντιζελοκίνητα οχήματα και υποδηλώνει τη συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης ποσότητας νερού στον διαχωριστή νερού ή στο φίλτρο καυσίμου.

Ειδικότερα, το φίλτρο καυσίμου είναι κρίσιμο στους κινητήρες πετρελαίου επειδή διαχωρίζει το νερό από το καύσιμο. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτελείται από τον διαχωριστή νερού, ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος του φίλτρου και «παγιδεύει» το νερό ώστε αυτό να μην καταλήξει στον κινητήρα πετρελαίου.

λαμπάκι διαχωριστής νερού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ντιζελοκινητήρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην παρουσία νερού καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στο σύστημα ψεκασμού και στο ίδιο το μοτέρ.

Οι διαχωριστές, οι οποίοι όπως είπαμε «παγιδεύουν» το νερό, αποτελούν κάποιες μικρές δεξαμενές οι οποίες φυσικά δεν είναι απύθμενες. Επομένως με την πάροδο του χρόνου γεμίζουν και ο οδηγός ενημέρωνεται μέσω της εικονιζόμενης προειδοποιητικής λυχνίας.

Μόλις, λοιπόν, ανάψει το συγκεκριμένο λαμπάκι, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε ένα κέντρο σέρβις. Παράλληλα, όσοι είναι λίγο παραπάνω μυημένοι στα μυστικά της αυτοκίνησης μπορούν να αδειάσουν μόνοι τους τον διαχωριστή νερού κάτω από το αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ