Το άγνωστο κουμπί που μειώνει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου κατά 12%

manika-kausima

Η χρήση ενός κουμπιού που βρίσκεται σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα θα μπορούσε να αυξήσει την αυτονομία και να γλυτώσει χρήματα από την τσέπη του οδηγού.

Οι τιμές καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες και αυτή την στιγμή η τιμή του λίτρου της βενζίνης είναι 1,919 ευρώ, ενώ αυτή του πετρελαίου κίνησης έχει ανέλθει στα 1,822 ευρώ το λίτρο (τιμές 30/1/2023).

Την ανιούσα όμως δεν έχει πάρει μόνο η βενζίνη, αλλά και όλα τα αγαθά σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να αναζητούν ή να εξασκούν τεχνικές εξοικονόμησης καυσίμων.

Start Stop System 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν σύστημα Start&Stop. Όταν ακινητοποιούμε το όχημά μας και, στην περίπτωση χειροκίνητου σασμάν, απεμπλέκουμε την σχέση από το κιβώτιο, ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας σβήνει αυτόματα. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, καθώς εξοικονομούμε καύσιμα, μειώνουμε τους ρύπους που εκπέμπονται στην πόλη και οι κατασκευαστές επιτυγχάνουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, με ότι φορολογικά πλεονεκτήματα σημαίνει αυτό.

Το σύστημα Start&Stop διακόπτει την λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί, όχι όμως και των περιφερειακών του, και τον επανεκκινεί με το που επιλέξετε σχέση ή αφήσετε το πεντάλ του φρένου.

Start Stop System 4

Η εξέλιξη του συστήματος στα σύγχρονα αυτοκίνητα πάει παράλληλα με αυτή των μηχανικών μερών. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά μέρη έχουν διαφοροποιηθεί και οι μπαταρίες που τοποθετούνται είναι ενισχυμένες σε απόδοση.

Επιπλέον, η διαχείριση της ενέργειας γίνεται ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή του αυτοκίνητου, γνωρίζοντας την «δύναμη» της μπαταρίας και διαμορφώνοντας ανάλογα την λειτουργία του συστήματος Start&Stop. Εάν δηλαδή κρίνει ότι δεν έχει την απαραίτητη ισχύ για να επανεκκινήσει τον κινητήρα, δεν θα τον απενεργοποιήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Start Stop System 3

Άλλες συνθήκες που ο «εγκέφαλος» του αυτοκίνητου μας θα παρακάμψει την λειτουργία του συστήματος Start&Stop είναι η χρήση του συστήματος κλιματισμού μια μέρα με καύσωνα, η επίτευξη ιδανικής θερμοκρασίας λειτουργίας ενός κρύου κινητήρα και η αναγέννηση του φίλτρου DPF στα πετρελαιοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές συστήνουν να διατηρούμε ενεργοποιημένο το σύστημα γιατί εξοικονομεί καύσιμα που φτάνει σε ποσοστό μέχρι και 12%, και κατά συνέπεια σε μείωση των εκπομπών ρύπων. Χώρια την οικονομία στην τσέπη μας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ