Με αυτό το κόλπο θα καις λιγότερη βενζίνη με air condition -Τι πρέπει να κάνεις

klimatistiko autokinitou koumpi

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδηγούν πολλές φορές σε λανθασμένη χρήση του συστήματος κλιματισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει συνεχώς σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, οι οδηγοί έχουν αρχίσει να στρέφονται στο σύστημα του αυτοκινήτου που έχει σχεδιασθεί προκειμένου να μας εξασφαλίζει ένα άνετο ταξίδι.

Αυτό δεν είναι άλλο από το σύστημα κλιματισμού, που μας κρατάει δροσερούς κατά τους καυτούς μήνες, βάζοντας τέλος στον εφιάλτη της ανυπόφορης ζέστης. Όσο πολύτιμη, ωστόσο, και αν είναι η συνεισφορά του, άλλο τόσο επίπονη είναι η λειτουργία του για την τσέπη μας, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του κλιματισμού συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
οδηγός

Ειδικότερα, με την ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού, ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του μοτέρ μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το 20%.

Σε αυτή την αύξηση, ωστόσο, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και οι κυκλοφοριακές συνθήκες, η εξωτερική θερμοκρασία ακόμα και το μέγεθος της καμπίνας των επιβατών, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και ως εκ τούτου να αυξήσουν την ενέργεια που πρόκειται να αντλήσει από τον κινητήρα, ο οποίος εκείνη την ώρα θα καταναλώσει περισσότερο καύσιμο.

Η συγκεκριμένη συνθήκη είναι γνωστή στους περισσότερους οδηγούς, με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν να θυσιάσουν την άνεσή τους, ανοίγοντας τα παράθυρα του ΙΧ τους, ακόμα και όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλιματισμός αυτοκινήτου

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές απλές συμβουλές που εφόσον τις ακολουθήσουμε, μπορούμε να μειώσουμε την έξτρα κατανάλωση καυσίμου από τη χρήση του κλιματισμού. Ο πρώτος κανόνας αναφέρει να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας με κατεβασμένα τα παράθυρα ώστε να απομακρυνθεί ο καυτός αέρας που έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό. Μόλις η θερμοκρασία επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, ενεργοποιούμε τον κλιματισμό και κλείνουμε τα παράθυρα. Επίσης, θα βοηθήσει η χρήση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα, όπως και η αποφυγή των έντονων επιτχύνσεων και επιβραδύνσεων που ως γνωστόν αυξάνουν κατακόρυφα την κατανάλωση. Εννοείται ότι σε υψηλές ταχύτητες τα παράθυρα τα διατηρούμε κλειστά για λόγους αεροδυναμικής.

Πώς όμως θα ρυθμίσουμε σωστά τη θερμοκρασία λειτουργίας του κλιματισμού; Εάν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σπίτι με πονόλαιμο και ζαλάδες λόγω θερμικού σοκ, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της καμπίνας και του περιβάλλοντος. Οι 5 έως 6 βαθμοί Κελσίου είναι ένας καλός μέσος όρος διαφοράς, για να κάνει τη θερμοκρασία στην καμπίνα υποφερτή και την οδήγηση άνετη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό καλό είναι να μάθουμε βάσει λογικής πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το σύστημα κλιματισμού. Για παράδειγμα, εάν είναι εφικτό να απενεργοποιούμε τον κλιματισμό όταν είμαστε κολλημένοι σε μποτιλιάρισμα για να γλιτώσουμε την υπερκατανάλωση καυσίμου.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ