Σοβαρός κίνδυνος φωτιάς στο αυτοκίνητο για τους ξεχασιάρηδες οδηγούς -Ποιο λάθος μπορεί να πληρώσουν ακριβά

έκρηξη κινητού το καλοκαίρι

Τραγικές μπορεί να είναι οι συνέπειες της τοποθέτησης ενός smartphone στη λάθος θέση σε συνθήκες καύσωνα.

Σε «Γολγοθά» εξελίσσονται οι μετακινήσεις των πολιτών το καλοκαίρι, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το εσωτερικό των αυτοκινήτων σε... καζάνι που βράζει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να αναπτυχθεί σε ένα αυτοκίνητο θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ στη χώρα μας όπου ο υδράργυρος «χτυπαέι» 40άρια, η θερμοκρασία της καμπίνας μπορεί να αγγίξει τους 70 βαθμούς.

Η καμπίνα του ΙΧ μας μετατρέπεται σε μια παγίδα θανάτου, η οποία για να αποφευχθεί, οι οδηγοί πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Σίγουρα, καλό είναι να εξοπλίζουμε το αυτοκίνητό μας με ηλιοπροστασία, να φροντίζουμε για την ενυδάτωση του οργανισμού μας και να μην «τσιγκουνευόμαστε» τον κλιματισμό -κάνοντας φυσικά σωστή χρήση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
έκρηξη κινητού το καλοκαίρι

Παράλληλα, προσέχουμε πού αφήνουμε το κινητό μας τηλέφωνο, δεδομένου ότι η τοποθέτησή του στη λάθος θέση μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης ενός δυσάρεστου συμβάντος.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία της μπαταρίας έχουν κάποια αντοχή στη θερμοκρασία, την ίδια ώρα που οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς προστασίας για τη θερμοκρασία, όπως αισθητήρες θερμότητας και συστήματα αυτο-απενεργοποίησης, που σχεδιάστηκαν για να αποτρέπουν την υπερθέρμανση της συσκευής.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που το κινητό τηλέφωνο είναι παλιάς τεχνολογίας ή φέρει κάποιες βλάβες (τις οποίες ενδέχεται να μη γνωρίζουμε), οι προαναφερθέντες μηχανισμοί ενδέχεται να μη λειτουργούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της μπαταρίας θα συνεχίσουν να διαστέλλονται, με κίνδυνο να προκληθεί έκρηξη του κινητού τηλεφώνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά μας. 

έκρηξη κινητού το καλοκαίρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μην βιώσουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, κρίνεται απαραίτητο να μην αφήνουμε το κινητό μας τηλέφωνο πάνω στο παρμπρίζ, μιας και στη συγκεκριμένη θέση το smartphone σφυροκοπείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Επίσης, για τη φόρτισή του στο αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε γνήσιους φορτιστές, μιας και τα «μαϊμού» προϊόντα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Καλό είναι να τοποθετούμε το κινητό σε μέρη του ΙΧ που δροσίζονται από το σύστημα του κλιματισμού, ενώ αν παρατηρήσουμε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας συνιστάται να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή μέχρι αυτή να κρυώσει.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τη στιγμή της έκρηξης ενός κινητού τηλεφώνου που βρισκόταν στο παρμπρίζ αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ