Γυαλιά στην οδήγηση; -Πότε κινδυνεύεις με πρόστιμο 200 ευρώ

Driving with glasses 1

Τα γυαλιά οράσεως είναι υποχρεωτικά για ορισμένους οδηγούς, αρκετοί όμως από αυτούς δεν τα χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες ατυχήματος αλλά και επιβολής προστίμου για την απουσία τους.

Η όραση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και θεωρείται η πιο σημαντική γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Μάλιστα, το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

Driving with glasses 7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως καταλαβαίνετε, μαζί με την ακοή βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το περιβάλλον και σαν οδηγοί να ελέγχουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες κίνησης που συναντάμε.

Υπάρχουν όμως αρκετοί οδηγοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους και δεν χρησιμοποιούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής κατά την διάρκεια της οδήγησης, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας.

Driving with glasses 5

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το άρθρο 101 για την χρήση βοηθητικών οργάνων κατά την οδήγηση, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να φορούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους για ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Μάλιστα, στα σύγχρονα διπλώματα οδήγησης αναγράφεται ο κωδικός 01 που σημαίνει οδήγηση με γυαλιά, και υποχρεώνει τον κάτοχό του να έχει μαζί του και ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά οράσεως για ώρα ανάγκης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ