Γιατί είναι λάθος να φουλάρω το αυτοκίνητό μου με βενζίνη;

ανεφοδιασμός αυτοκινήτου με καύσιμο

Οι περισσότεροι οδηγοί που «τιγκάρουν» το ρεζερβουάρ με καύσιμο αγνοούν τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η συνήθειά τους.

Το ψυχολογικό όριο των 2,0 ευρώ/λίτρο έχει «σπάσει» εδώ και λίγες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αυξάνοντας την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να αραιώσουν τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το τελευταίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, και έτσι είναι δύσκολο να το αφήσουμε για πάντα στο γκαράζ, η επίσκεψη στην αντλία -όσο επώδυνη και αν είναι- είναι αναπόφευκτη.

Πολλοί οδηγοί, προκειμένου να… καταπραΰνουν τον πόνο του ανεφοδιασμού, χορηγούν στο ντεπόζιτο του ΙΧ τους την ποσότητα που θα τους εξασφαλίσει τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ανεφοδιασμός αυτοκινήτου με καύσιμο

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί στους οποίους η ακρίβεια στα καύσιμα δεν επηρεάζει τις… καταναλωτικές τους συνήθειες με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τιγκάρουν μέχρι τέρμα το ντεπόζιτο, όταν επισκέφτονται ένα πρατήριο υγρών καυσίμων.

Όσο «αθώο», ωστόσο, και αν φαίνεται το τιγκάρισμα με καύσιμο, άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι καιροφυλακτούν και κάποιες παγίδες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Υπερχείλιση

Μολονότι ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου τις περισσότερες φορές εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπερχείλισης καυσίμου.

Ένα ρεζερβουάρ που έχει υπερχειλίσει αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης ενώ ενέχει και ο κίνδυνος προκληθεί αλλοίωση ακόμα και στο χρώμα του αμαξώματος.

Η ρίψη άφθονου νερού στο σημείο στο οποίο έχει εντοπιστεί η υπερχείλιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγουμε την όποια υπερβολή ως προς την ποσότητα του καυσίμου που χορηγούμε στο ΙΧ μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση κατανάλωσης καυσίμου

Δεν είναι μυστικό ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του αυτοκίνητου μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί αγνοούν είναι ότι το βάρος του ΙΧ μας αυξάνεται όχι μόνο λόγω της τοποθέτησης εντός της καμπίνας και του πορτμπαγκάζ αχρείαστων αντικειμένων, αλλά και λόγω του… τιγκαρίσματος του ρεζερβουάρ με καύσιμο.

κατανάλωση καυσίμου

Σίγουρα, αν χορηγήσουμε 45 λίτρα στο ρεζερβουάρ μας, δεν θα επιφέρει τεράστια αλλαγή στο βάρος του ΙΧ μας συγκριτικά με τη χορήγηση – επί παραδείγματι – 20 λίτρων, και η αύξηση στην κατανάλωση δύσκολα θα γίνει αισθητή.

Σε περίπτωση, όμως, που το φουλάρισμα αποτελεί κανόνα, σε βάθος χρόνου η οικονομική επιβάρυνση δεν θα είναι καθόλου αμελητέα.

Ημερομηνία λήξης

Ως γνωστόν, τόσο η βενζίνη όσο και το diesel αποτελούν προϊόντα του πετρελαίου το οποίο μπορεί να αντέξει για εκατομμύρια χρόνια. Όταν, ωστόσο, διυλίζεται σε καύσιμο, χορηγούνται διάφορα πρόσθετα που παρότι βελτιώνουν τη λειτουργία του μοτέρ του ΙΧ μας, το καθιστούν ευάλωτο στη ζέστη, το οξυγόνο και την υγρασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον, λοιπόν, τιγκάρουμε το ΙΧ μας με καύσιμο και αφήσουμε το τελευταίο αναξιοποίητο στο ρεζερβουάρ επί μήνες, το καύσιμο θα χάσει κάποιες από τις ιδιότητές του, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κινητήρα.

Μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύουν είναι η δυσκολία εκκίνησης του κινητήρα, τα πειράκια, και η ανάπτυξη μικροοργανισμών οι οποίοι μπορεί να φράξουν τα σωληνάκια, τα μπεκ ψεκασμού, την τρόμπα καυσίμου και το φίλτρο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ