Προθέρμανση κινητήρα σε στάση το πρωί: Είναι απαραίτητη ή προκαλείς ζημιά στο μοτέρ;

Στροφόμετρο αυτοκινήτου

Οι συστηματικές κρύες εκκινήσεις και η αύξηση της θερμοκρασίας του κινητήρα χωρίς να προβλέπετε κίνηση, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες φθορές.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ορισμένοι οδηγοί προσπαθούν να ζεστάνουν τα αυτοκίνητά τους σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουν να πάνε πουθενά. Το γιατί, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να εξηγήσει. Η τόση όμως «φροντίδα» για το αυτοκίνητο, μπορεί μια μέρα να προκαλέσει βλάβες στον κινητήρα.

Engine cold start 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις παγωμένες μέρες του χειμώνα, ο οδηγός εκκινεί τον κινητήρα και καθαρίζει το αυτοκίνητο από το πολύ χιόνι για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας. Μέχρι να τελειώσει, φροντίζει να έχει έρθει σε θερμοκρασία «λειτουργίας» ο κινητήρας, τον σβήνει και πηγαίνει στο σπίτι του με την αίσθηση ότι όλα έχουν γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Το κακό είναι ότι συχνά, επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα και ο κινητήρας μπορεί να φτάσει σε σημείο που να χρειάζεται επισκευή. Το χειμώνα, ειδικά σε έντονο κρύο, δεν αξίζει να ζεστάνετε το αυτοκίνητο ή να κάνετε πολύ κοντινές διαδρομές. Στο τέλος, μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με το λιπαντικό του κινητήρα, το οποίο, αφού χάσει τις ιδιότητές του, δεν θα μπορεί προστατεύσει τον κινητήρα.

Engine cold start 3

Η απότομη αλλαγή στην θερμοκρασία από το κρύο στο ζεστό, και το ανάποδο αφού σβήσετε τον κινητήρα, θα δημιουργήσει υγρασία σε ευαίσθητα σημεία του κινητήρα που δεν θα προλάβει να εξατμιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα είναι να μπει στην κυλινδροκεφαλή και σε άλλα σχετικά μηχανικά μέρη, να αναμιχθεί με το λιπαντικό του κινητήρα και να καταστρέψει σιγά σιγά τον κινητήρα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα συμβεί τίποτα εάν το κάνετε μόνο μία φορά, αλλά η συστηματική προθέρμανση του αυτοκινήτου χωρίς να προβλέπεται οδήγηση, θα οδηγήσει σε πρόωρη φθορά του κινητήρα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ