Φωτιά στην Πεντέλη: Τι να προσέξω στις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο

Φωτιά Ντράφι

Η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και θέλει προσοχή όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητό μας.

Η φωτιά στην Πεντέλη έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο λόγω των καμμένων εκτάσεων, αλλά και λόγω των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Τα PM2.5 είναι λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και να προκαλούν σημαντικές βλάβες. Στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

aircondition kai fotia 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται, ώστε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα.

Πως όμως πρέπει να λειτουργήσετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας όταν βρίσκεστε σε μία τόσο επιβαρυμένη περιοχή; Πρώτα απ΄ όλα καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά, αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Αν τώρα κάποιο από τα άτομα που επιβαίνει στο όχημα ανήκει στις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ