Έτσι θα κρατήσεις ζωντανό το αυτοκίνητό σου για μια ζωή

Έτσι θα κρατήσεις ζωντανό το αυτοκίνητό σου για μια ζωή 2023 -συμβουλές

Η διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου εξαρτάται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες ενός οδηγού πίσω από το τιμόνι. Αυτές είναι οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να παρατείνετε τη ζωή του.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου σχεδιάζουν τα μοντέλα του έχοντας φυσικά υπόψη και την αντοχή και την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου αφού μπορεί να είναι «αναλώσιμα» από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε μερικά μόλις χρόνια.

Κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας βλέπουν μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί πραγματικά για μια ολόκληρη ζωή από τους ιδιοκτήτες του, η οποίοι μετρούν δύο και τρεις δεκαετίες συνεχούς χρήσης πίσω από το τιμόνι του αλλά και κάποια άλλα που έχουν συγκεντρώσει στο οδόμετρό τους εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάποια βλάβη ειδικά σε εκείνα τα μηχανικά τους μέρη που δεν θεωρούνται αναλώσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Service autokinitou

Για να φτάνουν αυτά τα αυτοκίνητα να λειτουργούν σωστά και χωρίς βλάβες όλα αυτά τα χρόνια οι συνήθειες και η προσοχή που δίνει ο οδηγός στις «ανάγκες» τους παίζουν ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο.

Αν θέλετε να πετύχετε και εσείς αντίστοιχα αποτελέσματα και να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε πολύ καλή κατάσταση μπορείτε να υιοθετήσετε τις συμβουλές που ακολουθούν οι οποίες με τη σειρά τους θα φροντίσουν ώστε να απολαμβάνετε το αυτοκίνητό σας για πραγματικά πολλά χρόνια χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτείτε συνεργείο για αχρείαστες, απρογραμμάτιστες και πολλές φορές ιδιαίτερα δαπανηρές επισκευές.

1. Μην πιέζετε τον κινητήρα όταν είναι κρύος

Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε την διαδρομή σας μισό λεπτό αφότου έχετε εκκινήσει τον κινητήρα, με σκοπό να αφήσετε το λάδι να κινηθεί στα σωθικά του κινητήρα για σωστή λίπανση. Στην συνέχεια και μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, θα πρέπει να μην τον πιέζετε για να αποφύγετε βλάβες λόγω ελλιπούς λίπανσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Τηρήστε το πρόγραμμα συντήρησης

Αυτή είναι η πιο απλή συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης για τα διαστήματα service και τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιούνται και συμμορφωθείτε με αυτά που αναφέρει. Εννοείται ότι εάν οδηγείτε επιθετικά ή γράφετε χιλιόμετρα κυρίως στην πόλη, να ξέρετε ότι θα πρέπει να συντομεύσετε τα διαστήματα service. Να θυμίσουμε ότι η συντήρηση ενός αυτοκινήτου δεν είναι μόνο τα λάδια του κινητήρα, αλλά και όλα τα περιφερειακά μέρη και υγρά ζωτικής σημασίας.

Car Service book

3. Μην αμελείτε το τούρμπο

Το τούρμπο του κινητήρα είναι από τα σημαντικά μέρη και η επισκευή του σε περίπτωση βλάβης είναι αρκετά δαπανηρή. Τα τούρμπο υπάρχουν σε όλους τους κινητήρες πετρελαίου και στην πλειοψηφία αυτών που καταναλώνουν βενζίνη, και πρέπει να λιπαίνονται σωστά για να αντέξουν στον χρόνο. Υπάρχουν τρεις συμβουλές για να αποτρέψετε τη βλάβη του τούρμπο: Αλλαγή λιπαντικού κινητήρα στην ώρα του, αναμονή για σωστή θερμοκρασία λειτουργίας και αναμονή στο τέλος μιας διαδρομής με τον κινητήρα στο ρελαντί για περίπου ένα λεπτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Χρήση συμπλέκτη

Για την φροντίδα του συμπλέκτη υπάρχουν πέντε συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την πρόωρη φθορά του: Μην πιέζετε άσκοπα το πεντάλ του, πιέστε πλήρως το πεντάλ του όταν αλλάζετε σχέση, μην απελευθερώνετε απότομα το πεντάλ, επιλέξτε νεκρά όταν πρόκειται για στάση ή φανάρι και μην «παίζετε» με τον συμπλέκτη σε μια ανηφόρα.

Turbo

5. Μην οδηγείτε με το χέρι στον επιλογέα ταχυτήτων

Κάθε φορά που οδηγούμε πρέπει να έχουμε και τα δύο χέρια μας στο τιμόνι για λόγους ασφάλειας και σωστού χειρισμού του αυτοκινήτου. Επομένως, ο κύριος λόγος για να μην οδηγείτε με το χέρι στον επιλογέα είναι η ασφάλεια. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδήγηση με το χέρι στο επιλογέα ασκεί πίεση στο σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Προσοχή στα πεζοδρόμια και τις λακκούβες

Κάθε φορά που ανεβαίνετε ένα πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητό σας, δεν ταλαιπωρείται μόνο το προφίλ του ελαστικού, αλλά και η ανάρτηση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με λακκούβες. Επιπλέον, πρέπει να δείχνετε προσοχή όταν παρκάρετε για να μην πληγώσετε το ελαστικό, την ζάντα και φυσικά την ανάρτηση.

Parkarisma sto pezodromio

7. Ελέγχετε συχνά τις πιέσεις των ελαστικών

Καλό είναι μία φορά τον μήνα να ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών σας. Η διαδικασία προϋποθέτει να είναι κρύα τα ελαστικά και φυσικά να συμβουλευτείτε τις πιέσεις που αναφέρει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας. Έτσι θα αυξήσετε την χιλιομετρική του απόδοση και θα επιτελούν το σωστά και με ασφάλεια το έργο τους.

8. Μην παρκάρετε στον ήλιο

Το να παρκάρετε σε σημείο με σκιά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αλλά όσο πιο συχνά το πετυχαίνετε τόσο πιο ευεργετικό είναι για την βαφή του αυτοκίνητου σας. Πέρα όμως από την βαφή του αμαξώματος, η έντονη ακτινοβολία του ήλιου φθείρει και το εσωτερικό. Για αυτό θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιείτε μία ηλιοπροστασία τους θερινούς μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ