Μπλόκο τροχαίας: Επιτρέπεται να «παίζω» φώτα για να ενημερώσω άλλους οδηγούς;

Δρόμοι

Μια πρακτική που πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν, να χρησιμοποιούν τα φώτα για να ενημερώσουν τα αντίθετα διερχόμενα αυτοκίνητα για μπλόκο της αστυνομίας, ενδέχεται να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Κινούμενοι καθημερινά στους δρόμους, σίγουρα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα… αναρχίας, με πολλούς οδηγούς να επιδεικνύουν ασυνείδητη συμπεριφορά, αδιαφορώντας για το αν θέσουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτές οι… εκλάμψεις αλληλεγγύης, που έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη σημασία της αλληλοβοήθειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σινιάλο με τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) που κάνουν πολλές φορές οι οδηγοί, ώστε να ενημερώσουν τα αντίθετα διερχόμενα αυτοκίνητα είτε για την ύπαρξη μπλόκου της αστυνομίας, είτε για ένα ατύχημα που έχει σημειωθεί στα επόμενα μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα ηθική, μιας και μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τους μπελάδες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως είναι και νόμιμη.

Εθνική Οδός

Διότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους για μικρά χρονικά διαστήματα. Το πρόστιμο εάν σας εντοπίσουν να “παίζετε” τα φώτα στους άλλους οδηγούς είναι 80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα στις κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, όταν είναι αναμμένα, η λειτουργία τους πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπoν ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση των υπόλοιπων οδηγών.

Φώτα αυτοκίνητο

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε σε κάποιο αντίθετα διερχόμενο αυτοκίνητο σήμα για ύπαρξη μπλόκου της τροχαίας, πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι αυτό μπορεί τελικά να δημιουργήσει σε εσάς πολλά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ